Anbefaling: Få dig dog et godt liv

Få dig dog et godt liv er en bog, du bør læse. Så kort kan det siges. For Louise Egelund Jensens bog giver et fint indblik i, hvordan den ekstra stresspåvirkning man som autist er ude for påvirker livskvaliteten. Hvordan ekstra stress, giver mindre overskud og dermed dårligere livskvalitet. Men Louise er også god til at beskrive hvordan det er vigtigt at bruge sin energi rigtigt. At gøre det som lader op – og at gøre det som måske nok kræver resitution, men som også giver glæde.

Louises bog er delt op i kapitler, som dækker forskellige emner, som fx. sanser, bekymringer og strategier. Det gør den nem at navigere i – selvom jeg klart vil anbefale at du læser den fra start til slut. Hvert kapitel har en afsluttende tekst skrevet af psykolog Ea Carøe fra Molis, som giver en psykologfaglig vinkel på Louises emne. En god kombination af to vinkler.

Det jeg godt kan lide ved bogen er at vi både får dele af Louises personlige historie. Men hun formår ud fra egne erfaringer at kommer med nogle gode betragtninger, som andre kan tage ved lære af. Det er så vigtigt at have fokus på sit eget energiregnskab – uanset om du har autisme eller ej. Men det er så pokkers svært. Derfor er det godt med en reminder, som Louises – og så kan jeg ikke stå for hendes dejligt tørre humor og måden hun perspektivere på. Et godt eksempel er at hun godt kan tage til Nick Cave koncert, men har svært ved at tage til familiefest. Forklaringen er enkel – gæsterne til familiefesten har hun mulighed for at se en-til-en. Hvis hun havde samme mulighed med Nick Cave, ville hun ikke være tvunget til at tage til koncerten.

Hvis du har et autistisk barn, kan bogen give dig et indblik i nogle af de ting, der stresser dit barn, men som de ikke er i stand til at sætte ord på. Det kommer til udtryk som sanseoverload, eksplosioner, meltdowns og modstand på uforudsete hændelser, sanseindtryk, mv. Det er udtryk for at der ikke er flere strategier at trække på – at være strategifattig. Derfor er det vigtigt at have fokus på strategierne, som Louise også skriver om i bogen.

Samtidig vil du også få en masse ud af bogen, hvis du selv er ung eller voksen med autisme. For Louises historie er ikke kun overskud eller nedsmeltning – det er et levet liv med de udfordringer og glæder det nu byder på, samt et indblik i hvordan man også kan leve det godt liv.

Hvis du vil vide hvorfor der er en humlebi på forsiden, bliver du nødt til at læse bogen. Men det giver god mening. Både hvis du læser bogen eller hvis du er så heldig at kende Louise. Du kan findes hendes hjemmesiden her www.salixas.com og følge hende på Facebook www.facebook.com/salixas

Foto: Dorthe M. Jensen

Jeg bliver nødt til at tilføje at jeg ikke er en uvildig anmelder, da jeg er så heldig at kende både Louise og Ea. Men jeg vil anbefale bogen alligevel – og så er bogens billeder taget af Dorthe M. Jensen, som udstillede på SIKON konferencen 2016. Endnu en dygtig dame!

Få dig dog et godt liv af Louise Egelund Jensen udgives 24. april 2017. Bogen er udgivet på koster 200 kr og kan købes hos Spektrumshop.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.