Autismetanken Travel: Berlin

Det kommer nok ikke bag på nogen, at der er væsentlig forskel på at rejse på storbyferie som voksent par – og så tage et par børn med. En ekstra udfordring kan komme, hvis et eller flere af de børn har autisme – men det er jo vores måde at være familie på, og lige som andre familier skal finde deres vej i verden, skal vi også finde vores. Fremad går det – og bedst hvis vi justerer tempoet efter flokken.

Berlinertips

Jeg har her samlet mine tips til Berlin, hvor vi har været på vinterferie. Vi var afsted fra lørdag til tirsdag, så der også var noget ferietid, når vi kom hjem. Det var vigtigt. Det satte selvfølgelig begrænsninger på hvad vi kunne nå at se, men det er jo også en by, man aldrig bliver helt færdig med, så det er godt at have nogle ting tilbage til næste gang.

Vores familie består af mig og far Mikkel, Alfred på 13 år (AS og ADHD) og August på 10 år (NT).

Del og hersk

Når vi rejser, har vi som regel den fordeling, at Mikkel er mest sammen med August, og jeg er mest sammen med Alfred. Sådan passer det hos os – sådan kemimæssigt – og det giver en mere rolig ferie end hvis vi voksne insisterede på, at børnene skulle dele hotelværelse eller sidde ved siden af hinanden undervejs.

Det er ikke, fordi de ikke kan sammen – men det er et spørgsmål om dosering. I forvejen er man meget mere sammen, når man holder ferie, så det er vigtigt at holde øje med hvor man kan spare på “samværsudgifterne”.

Frem og tilbage, men hvordan?

Begge drenge har prøvet at flyve – og de kan godt li’ det. Men jeg fik lyst til at gøre det lidt anderledes, så vi to toget derned (fra København, via Fredericia til Hamburg og videre til Berlin). En tur på ca. 8 timer, som gik med madpakker og wifi – kiggen ud af vinduet, kedsomhed og den slags. Det var praktisk at vi ankom midt i byen – til hovedbanegården og derfra endte med at gå til vores hotel (ca 50 minutter – Alexander Platz). Vi fik købt vores Welcome Berlin kort, så vi kunne køre ubegrænset de næste 72 timer og var på den måde klar til at indtage byen.

Men det gør vi nok ikke igen. 8 timer i tog var lidt for lang tid for Alfred – spild af tid, kaldte han det. Tortur, faktisk – men mest sagt med et glimt i øjet og når han ville drille mig.

Heldigvis for det skulle vi flyve hjem. Det gik også fint – og det imponerer mig stadig at jeg kan stige på et fly i Berlin kl. 18 – og stå hjemme i mit køkken på Amager og varme pizza kl. 19:30. [Der er dog en krølle på historien, som jeg afslører til sidst …]

Hvor skal vi bo og hvorfor?

Jeg havde valgt et centralt hotel – og med lidt ekstra god komfort, fordi jeg ved af erfaring at vi kommer til at være en del tid på værelset. Derfor skal det være rart. Der skal være wifi – og så havde jeg også valgt et sted, hvor morgenmaden havde fået ekstra gode anbefalinger. Så starter dagen nemlig på en god måde – og jeg er sikker på at alle har fået noget at spise de kan li’.

Vi boede på Hampton by Hilton og havde to værelser, der lå på samme gang. Vi kunne ringe til hinanden på den interne telefon – ret sjovt.

Som forklaret tidligere delte Alfred og jeg værelse, mens Mikkel og August hyggede sig på deres.

Hotellet lå lige ved Alexander Platz som er et område Mikkel og jeg har boet i før og derfor kender lidt. Vi havde også aftalt på forhånd at vi ville i TV-tårnet, så det passede fint.

Hvad skal vi se og hvornår?

Sammen med vores Welcome Berlin kort fik vi også en lille guidebog med en masse ting man kan se (med rabat).

TV-tårnet var allerede på listen – og Alfred havde fået Zoologisk Have og Zoologisk Museum anbefalet. Så planen var egentlig ret fuld.

Vi nåede overraskende mange ting – så her kommer en lyn-runde. Jeg uddyber de enkelte dage i andre indlæg.

Lørdag: Togtur København-Berlin, gå til hotel, tjekke ind og ud og spise “autentisk” tysk.

Søndag: Lækker morgenbuffet, Zoologisk Museum, en snackpause og derefter Spionmuseet. På vejen fik vi set Brandenburger Tor og Denkmal (mindesmærket for Europas myrdede Jøder). Aftensmaden var vietnamesisk og lige i nærheden af hotellet.

Mandag: Endnu en tur i buffeen, hvor August hjemmevant hentede juice og kaffe til os, derefter til Zoologisk Have og Aquarium – og så var vi helt færdige. Hjem på hotellet med planer om mexicansk mad – som blev taget med hjem på værelset. Nam! (Godt tænkt af Alfred.)

Tirsdag: Afsked med buffeen, tjek ud af hotel og så i TV-Tårnet med den lynhurtige elevator. En kort Subway frokost og så på Computerspilmuseet (stort hit!). Derefter fik vi hentet bagagen på hotellet, afsted til lufthavnen – og hjem igen efter en begivenhedsrig tur.

Ja, faktisk bliver jeg nødt til at tage tilbage til Berlin. For jeg glemte min taske i lufthavnen og de ville ikke sende den til København. Jeg kalder det held i uheld, for jeg kan altid godt li’ at komme ud på tur.

Mange hilsner Kathrine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.