Autismetanken Travel: Rammerne for Rom

I vinterferien 2015 var vi fem dage i Rom. Det var vores første familietur udenlands – og noget vi havde glædet os til siden september. Mikkel og jeg har begge været der før, så det var en familietur, som mest af alt var på drengenes præmisser.

Det var en test-tur i forhold til at rejse som familie. Det var en forholdsvis kort flyvetur, en historisk by som drengene ‘kendte’ og så var det en del af planen, at vi skulle spise pizza & gelato hver dag. Ret godt udgangspunkt for en børnevenlig ferie – uanset om børnene er autister eller ej.

Vi havde talt om, hvad vi gerne ville se og det vigtigste var Colosseum. Alt andet ville bare være bonus, så vi planlagde feriens program efter det. Fra min og Alfreds tur til London vidste jeg, at sightseeingbusserne (Hop-on hop-off) er en god måde at få set noget på en sansevenlig måde, så det blev også en del af programmet.

Når du rejser med et autistisk barn (eller bare børn i det hele taget) synes jeg det er vigtigt at få forventningerne på plads. Hvad kan børnene holde til? Hvad vil de synes er sjovt og dejligt – og hvordan får du det til at passe sammen med det du selv kan li’ ved ferie?

Hvis ikke alles ønsker på en eller anden måde er tilgodeset, bliver det svært at få kabalen til at gå op. Men jeg synes ikke du skal glemme, hvem der er den voksne. Og med det mener jeg, at der er opgaver for den voksne. Der er ting, du skal – selvom det er ferie.

Så jeg tog for eksempel ikke på ferie med en forestilling om, at jeg skulle sidde sent oppe hver aften og drikke hvidvin med min mand (selvom det ville være skønno!).

Jeg ved, at uanset om det er ferie eller hverdag, så er der børn som står tidligt op og har brug for mit nærvær, min opmærksomhed (og ikke mindst mad & wifi).

Så kan jeg ikke ligge og slumre. Eller jo – det kan jeg. Men kun fordi jeg har en sød mand, som sørger for det børnene har brug for. Og så sørger jeg for det andre morgner.

Men det kræver aftaler og planlægning. Det kræver rammer, som man har aftalt på forhånd. Ikke noget der skal forhandles kl. 6 om morgenen med skrigende børn og tømmermænd.

Tilbage til rammerne for turen.

Her er vores overordnede plan for hvad vi skulle de fem dage. Drengene var ikke med til at lave den, men de godkendte den med stor glæde.

Rom ugeplan

Da jeg delte billedet på Facebook spurgte flere, hvad god gammel tid var for noget. Det har jeg forklaret her.

Fri før og efter ferien

Tanken bag planen var, at der skulle være en weekend til at lade op før ferien og en weekend til at lade op efter ferien. Derfor var fem dage rammen og det var rigeligt.

Samtidig er den dag, hvor man rejser henholdsvis ud og hjem også dømt til at være rejsedage, hvor man ikke kan forvente at nå meget andet end det. Hvis man har et barn, der bruger meget energi på skift, så er en flyvetur en så lang række af skift, at jeg ikke kan liste det op.

Vi havde også valgt at bo i en stor, central lejlighed. At den så var meget større og meget flottere end vi havde forestillet os var bare en bonus – men med tanken på, at Alfred kunne have haft behov for kun at være i lejligheden hele ferien, så var det vigtigt at det var et stort og rart sted. Der skulle også være wifi, så han kunne se de Youtubekanaler han følger og vi skulle kunne lave mad selv.

Du kan se billeder fra turen her – og jeg kan godt afsløre, at det var en skøn ferie, der gav os meget mod på at rejse med de dejlige unger igen.

[Redigeret april 2018. Forfattet i februar 2015.]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.