Autistiske kvinder – helt konkret

autistiske-kvinder-forside

Landsforeningen Autisme har lavet en konstruktiv og brugbar folder fyldt med viden om autistiske kvinder. Meget rammende er undertitlen ‘Du kan da bare tage dig sammen …’ fordi den og mange andre misforståede opfattelser stigmatiserer kvinderne.

Folderen er lavet på baggrund af to spørgeskemaundersøgelser (fra 2014 og 2015) samt på interviews med i alt 72 autistiske kvinder. For tekst og redigering står landsforeningens formand, Heidi Thamestrup, og kvinden bag Overlevelsesguidens Vidensbank (og A-Team’s egen) Anne Skov Jensen. Snyd heller ikke dig selv for de stemningsfulde fotos, som Dorthe Malthesen Jensen har taget.

Folderen kommer ind på emner som tegn på autisme hos kvinder, madproblematikker, parforhold, refleksioner om børn samt tips til inklusion i sociale sammenkomster og tips til arbejdspladsen.

Jeg tror også at folderen kan være en god indgangsvinkel til piger og unge kvinder med autisme eller som har fået diagnosen for nylig. Der vil være genkendelige elementer og udsagn i den, som de kan spejle sig i og som vil give en følelse af at høre til. Det at vide at der er andre der har det lige som en selv, kan være en stor lettelse – også selvom belastningen kan være stor. Det kan også være at de i folderen vil opleve at andre har sat ord på lige netop sådan som de selv har det, men ikke har været i stand til at udtrykke. Det kan også være at du selv læser folderen og tænker – hvordan kan de vide alt det om mig?

livet-som-autistisk-kvinde[Illustration lånt fra folderen]

 

Og nej, de kan ikke bare tage sig sammen. For så havde de jo gjort det.

Klik her for at hente folderen..

4 thoughts

  1. Jeg er simpelthen SÅ glad for at du delte det her. Jeg er dobbelt sen-diagnosticeret – ADHD i 2013 og aspergers syndrom i 2015. Denne her brochure ville jeg ønske jeg havde fået for længst! Og jeg ville ønske jeg kunne have givet den videre til mind pårørende for længst! Både fordi min egen selvforståelse pludselig blev endnu bedre, men mine pårørendes har nu i endnu højere grad mulighed for at øge deres forståelse. Tusind tak. Ved ikke om du kender den, men e-bogen “overleveldesguide for mennesker med aspergers syndrom” kan helt klart også anbefales 😉
    Knus Marie-Louise Hylleberg, flyvsketanker.dk

  2. Jeg er født 16 uger for tidligt i 1990 med en fødselsvægt på 693 gr. Jeg har rigtig mange udfordringer i mit nu voksne liv og har haft det siden barndommen. Jeg er lidt bange for, at jeg kan være uopdaget autist. Både min mor og jeg kan i hvertfald nikke genkendende til mange af tingene i folderen. Det er vist heller ikke helt unormalt at ekstremt for tidligt fødte har problemer med en særlig sensitivitet i forhold til omverdenen. Folk plejer altid at sige til mig “du skal lære at sige pyt” men det kan jeg ikke finde ud af. Jeg ved ikke hvordan man siger pyt til ting. Folk forsøger at tage hensyn, men de kan ikke magte at skulle tage alt det hensyn til mig hele tiden.

Skriv et svar