En lille dreng og hans skema

Hvorfor er det godt med struktur? Hvorfor skal vi lave visuelle skemaer? Hvorfor er piktogrammer gode?

Her er en lille video med Alfred fra dengang han gik i børnehave, og hvor skemaet gav ham overblik over sin dag. Vi brugte programmet Boardmaker til at lave de små billeder med – og så er de lamineret og sat op med magnetisk tape (ja, det findes) på en metalplade. Nemt at rykke rundt og sætte skema fra dag til dag. Tit var det kun dagens menu, hvem der afleverede og hentede samt hvad der skulle ske efter børnehaven som blev lavet om. De andre ting lå og ligger fast.

For hvad betyder noget i et barns liv? Det er hvem der henter og bringer – hvad man skal efter børnehave, om man skal i bad, hvad man skal have til aftensmad. Detaljegraden kan varieres – men overblikket giver ro. Hvor andre børn selv kan stykke dagen sammen, hvor de kan finde ro i at ‘det ligner nok i går’, så kan børn med autisme ikke på samme måde trække på foregående erfaringer. Skemaet giver denne forsikring om, at hverdagen er som den plejer. Og der er også plads til at man kan sætte elementer ind, hvis der sker noget andet – så det er forberedt og ikke kommer som en (ubehagelig) overraskelse. Det gjorde i sin tid en kæmpe forskel for vores familieliv at bruge struktur og skemaer – og strukturen består stadig.

2 thoughts

  1. I den 0-6 års institution jeg arbejder i har vi en også en special gruppe for børn med autisme og de bruger selvfølgelig piktogrammer for hele dagen. For nogle år siden fik så både vuggestue og børnehave piktogrammer for dagen som bliver gennem gået til samling og tager vi på tur har vi en lille nøglering med billeder af ex en bus, en skov eller hvad vi nu skal . Og det er genialt hvordan det virker på alle børn – ikke kun de der umiddelbart virker tll at være de eneste der har behov 👍🏾

Skriv et svar