F-ord

Der bliver sagt mange ord med F hjemme hos os. Og så er der ord vi ikke siger. Både Alfred og August har en sikkert helt alderssvarende fascination af ordet fuck. Ja, nu skrev jeg det – og jeg siger det jo også selv, men kun når børnene ikke hører det. Dobbeltmoralsk? Helt bestemt!

Men det er ganske andre ord med F der er på spil for Alfred. Der er nemlig ord, der gør ondt. Fysisk. Og det afspejler meget godt hvordan det er at have en anderledes sansning.

Følgende udspillede sig i H&M i Amagercentret forleden, da vi var inde og købe vintertøj til ham (mod betaling i form af is med to kugler, naturligvis):

Mig: Hvad med sådan en fleecetrøje, Alfred? Vil du have sådan en?

Alfred (får en trækning og ser vredt på mig): Dét ord skal du ikke sige igen!

“Hvilket ord?”

“Det med F – og jeg mener ikke fuck, mor.”

“Ah – jeg ved hvad du mener – bare rolig, jeg siger det ikke. Hvad gør det ved dig, når du hører det?”

“Uh – det er som det der med en gaffel mod en tallerken. Det er bare sådan en væmmelig, knitrende lyd.”

“Er det lige som det andet ord med F...”

“Du siger det ikke!!!”

“Nej, bare rolig!”

Og så taler vi ikke mere om det – og køber naturligvis ikke noget i det forbudte materiale. Om aftenen sidder vi og snakker – og så spørger jeg om “Mor” også er på listen over fy-ord. Dét er det helt bestemt, driller han, men tilføjer at det med mor bare er for sjov. Men det er de andre ord ikke – og jeg tænker at jeg er heldig med sådan en dreng, der kan sætte ord på, som jeg kan forstå. At han så flot kan oversætte sin verden til min. For jeg forstår mig ikke på faren ved fleece og foer, men en gaffel på en tallerken, når nogen skærer tænder, et S-tog der bremser – det forstår jeg jo godt. Så selvom vi på nogle punkter er forskellige, er vi også meget ens, Fredo og jeg.

 

power up

 

6 thoughts

 1. “Fuck” er nok det mest brugte bandeord i Danmark. Man ville dog ikke slippe så relativt nemt fra det, hvis man slyngede om sig med det ord i hver anden sætning over for en person med engelsk som sit modersmål. Det ville blive opfattet som fornærmende.
  Men interessant, at der ligefrem er ord, der kan gøre ondt eller vække ubehag. Junior har (haft) perioder, hvor han ikke kunne tåle at høre ordet “tissemand” eller “tisse”. Men han bruger dog ordet “penis” – udtalt på engelsk. Det er tilsyneladende et ord, der bliver brugt en del i et eller andet spil som PewDiePie spiller og uploader på sin Youtube-kanal.

 2. mmmm from what I gather (google translate) I have to congratulate with Alfred on how he managed to explain so clearly his feelings so that they can be understood by you! Well done Alfred! I have to mention that lately in one of the lectures for the course I am attending -early years childhood education / inclusion /autism the lecturer told us that we are all born autistic and in some ways we are autistic to this day, the difference is that there are the ones who cannot control it and the ones who can. I had my doubt with this and still not sure if I believe it or not ,but the lecturers explanation was : ‘Do you always sit at the same place for dinner? DO you always sleep on the same side of bed? Do you always sit on the same spot on the sofa? Of course I answered yes to all and she explained how we all want to have things done the same way and we don’t always accept a change on where we sit!

  1. You always impress me with your ability to understand my writing 🙂

   I think it is true to a certain extend that we all are autistic in the sence you describe – but then again, the autistic brain is basically differently wired. So I don’t think everybody’s autistic.

 3. Hos os er det ordet Træls, der er et no-go ord. Fra min datter startede i skolen til nu som 16 årig, kan det ord bringe hende helt ud af fatning. Før vi kendte til autismen, tænkte vi det bare var sådan lidt kontrolfreak spasmer (er det også), men nu giver det en anden mening.

  Ang. lyde så er det langt vanskeligere, at lyden af mor der drikker cappucino/kaffe også er no-go. Det er lidt mere svært at komme udenom. Nogen gange går det med tyggegummi-afledning – det kan overdøve smasken, synken og gumlen. Vi har et stort forbrug af tyggegummi …

 4. I agree with you Kathrine, infact I had long discussions with my tutor regarding this matter. I have also had a hard time believing what she said because in neurology lesson we were exposed to the brain and how it functions and how autism brain functions and how it is miswired. Like I said google translate helps a great deal 🙂

Skriv et svar