Fire fantastiske animationsfilm om autisme

Den er bare SÅ fin, så enkel og gik lige hjertet på mig. Den video, som indleder serien af animationsfilm med fokus på autisme. For det er børn, som fortæller. Autistiske børn. Fantastiske børn. Forskellige børn. Hverdagens helte.

autisme01

Jeg var så heldig, at der dumpede en pressemeddelelse om filmene ind i mailbakken på kathrine@autismetanken.dk (ja, det er hvis du også har lyst til at dele noget med mig). 2. april er international autismedag – og april er Autism Awareness month, selvom jeg synes det burde være autism acceptance month, men lad det nu ligge – tilbage til filmene! Jeg synes du skal give dig tid til at se dem, læse om baggrunden for dem – og så bruge dem så meget du kan. Men først og fremmest skal de nydes fordi de er fine fortællinger.

Lavet af børn til børn – sådan skal det være!

“Børn med autisme har i mange tilfælde et udvidet visuelt kommunikerende billedsprog, som gør dem til rigtig gode historiefortællere. Vi har, sammen med børnene, lavet fire stop-motion-film, som er baseret direkte på barneperspektivet, og ud fra børnenes personlige beskrivelser af et liv med autisme”, siger animationsfilminstruktør Rikke Hallund fra Perlefilm, som sammen med Børneringen og psykolog Birgit Irene Puch Jørgensen, samt børn fra Autisme Center Vestsjælland står bag de fire film.

Her er Hverdagens helte 2 – om autisme og det svære:

Filmene er tænkt som undervisningsmateriale, som skal skabe dialog og forståelse i forhold til inklusion i folkeskolen.

Barneperspektivet har ikke haft så stor bevågenhed inden for autismeområdet, som inden for andre områder omhandlende børns udvikling. Derfor var der brug for at få skabt nogle undervisningsfilm der netop inddrager et aktivt barneperspektiv både i metode og udtryk. Filmene er derfor skabt i samarbejde med børn der har autisme, og bygger på børnenes unikke selvportrætter, fortællinger og perspektiver”, siger psykolog Birgit Irene Puch Jørgensen.

”Animationsfilm taler et universelt billedsprog, som også børn med autisme kan relatere til. Animationsfilmene er med til at portrættere børn med autisme – og herigennem formidle deres oplevelser af virkeligheden,” siger Rikke Hallund.

Hverdagens helte 3 – om autisme og det særlige:

Initiativtagerne til det nye undervisningsmateriale mener, at der mangler en film der taler direkte fra barnet med autisme til andre børn – og som er animeret helt i børnehøjde. I animationsfilmene, ”Hverdagens Helte”, er børnene selv aktive medskabere af filmene. De fire film; ”Hverdagens Helte”, taler til børn i et billedsprog, som børn selv anvender og udtrykker sig igennem.

”Der er brug for, at ikke kun voksne i vores samfund forstår, hvordan det kan opleves at have autisme. Børn der møder børn der har autisme, skal også have en mulighed for at få indblik i, hvordan det kan opleves at have autisme.  Desuden skal børn der har autisme også have en stemme i vores samfund – og det har de fået nu,” siger psykolog Birgit Irene Puch Jørgensen.

Undervisningsfilmene ”Hverdagens Helte”, består af i alt fire kortfilm af børn med autisme`s subjektive historier, perspektiveringer og oplevelser. Filmene beskriver, med børnenes forskellige vinkler, de særlige og anderledes perspektiver på det at have autisme.

Hverdagens helte 4 – om autisme og mobning:

Filmene henvender sig til indskolingsbørn, som endnu ikke er så gode til at læse og skal på pædagogisk vis oplyse om autisme i børnehøjde, som et læringsredskab til specialklasser i socialfag, og som redskab til inklusionsklasser.

Børn med og uden autisme befinder sig i større grad sammen og her er der brug for en gensidig forståelse for børns forskelligheder og oplevelser af virkeligheden og færden i den,” slutter Rikke Hallund fra Perlefilm.

Filmene er til rådighed på Undervisningsminiatriets materiale platform, EMU, men du kan også se (og dele!) via Facebook – her.

For flere informationer om filmene, kontakt venligst:

Animationsfilminstruktør Rikke Hallund, telefon 25134086   eller rhallund@perlefilm.com

Psykolog Birgit Irene Puch Jørgensen, telefon 93566270 eller biijo@regionsjaelland.dk

Skriv et svar