Fødselsdagstips – på vej mod de 9

Den store nedtælling er i gang. Det er ikke til jul, men til Alfreds fødselsdag. På lørdag d. 2. november fylder han 9 år – og han glæder sig, som de fleste børn. Der er dog nogle undtagelser i forhold til fødselsdagen – og nogle erfaringer, som jeg gerne vil dele med jer. De fleste af beslutningerne omkring Alfreds fødselsdag har han selv været med til at bestemme. Vi har nemlig de sidste par måneder holdt møde hver tirsdag, Alfred og jeg. Mikkel og August er til svømning, så der er ro og fred – og vi har dagsorden og det hele. At Alfreds mødedeltagelse af og til er i form af slappen af på madrassen i kontoret med iPad, mens jeg skriver hvad vi aftaler – det hører med til vores afslappede stil. Vi har ikke kun talt fødselsdag, men også pligter, legeaftale, hvordan vi har det, om skolen – og hvad vi nu har fundet på. Meget hyggeligt! Og hvis jeg ikke selv har husket det, så har han mindet mig om, at “vi skal altså have møde“.

Men nu gælder det fødselsdagen – som både er noget traditionelt, for det er jo samme dato hvert år – men det er alligevel så meget et vanebrud, at det er godt med rammer, en plan – og ikke mindst forberedelse – især når man er en dreng med autisme på vej mod de 9 år.

Nej til fest
Først og fremmest har Alfred nægtet at holde fødselsdag for klassen. Også selvom det er en klasse med 6 elever – også selvom vi ville holde det på en legeplads som sidste år – også selvom jeg ikke pressede på som den anden gang. “Du kan godt glemme det, mor – jeg vil altså ikke! Men jeg vil godt dele flødeboller ud – og tørret frugt – på fredag.
Så det er aftalen – og Alfred er glad og tilfreds.

Gaver
Da Alfred blev 6 år gav vi ham den Nintendo, som han stadig har – og flittigt spiller på. Men jeg glemmer aldrig hans reaktion om morgenen, da han pakkede den ud. Han var rasende – for sådan én havde han ikke ønsket sig – vi kunne godt pakke sammen! Han tøede dog langsomt op. Først som tilskuer, så hjælper og nu kæmper han sig igennem alle spil han får til han har klaret dem 100% med 1 mia. point (eller hvad det nu går ud på – jeg fatter ikke en brik. Kun lidt, når det er Lego…)

For en uges tid siden var Alfred og jeg ude og se på ting, han kunne ønske sig. Han havde i forvejen nævnt nogle spil, film – og ikke mindst det største ønske af dem alle – Løvestammens CHI-tempel. Men vi gik i yndlingsbutikken Forvandlingskuglen og Fætter BR og tog billeder af alt han ønskede sig. Mere end 100(!) ønsker – men det var faktisk hyggeligt. Jeg knipsede løs – vi snakkede om tingene. Han forstår heldigvis godt, at han ikke får alt han ønsker sig. Vi bruger tit det med at tage billeder af ønsker, når vi er i legetøjsbutikker. Det tager toppen af evt. plageri – for ønsket er registreret. Vi gør det også med August.

Familiefødselsdag
Nogle år har vi delt familien op, så vi var Mikkels side den ene dag og min side en anden dag. Færre mennesker = mindre stress – både for Alfred og for os. Men det er også dejligt at se alle på én gang og sådan vil Alfred gerne have det i år. “Ja, at være sammen med familien – sådan alle dem jeg holder af – det er vigtigt for mig!” (Sådan sagde han virkeligt!)

Planen
Sammen med Alfred har jeg derfor lavet en plan for dagen. Fra morgen til aften. Vi har talt om, hvad vi skal spise, hvad vi skal lave, hvor længe de skal være her, hvem der kommer, osv.
Planen er som følger:

 • Morgenvækning med sang (“den danske fødselsdagssang, mor – ellers kan August jo ikke synge med…“) så tidligt at han kan nå at se Bavian på TV2.
 • Morgenmad (spejlæg og bacon) og gaver i stuen.
 • God gammel tid – et andet ord for hygge
 • Gæsterne kommer kl. 12 – de skal krydses af på en liste
 • Gavebord på puf på værelset
 • Vi spiser mad (“Det skal være buffet, så man li’som kan vælge sådan lidt af hvert, hvad man kan li'”)
 • Tid til leg og Just dance
 • Islagkage til dessert (som han selv var med til at købe)
 • Skattejagt i gården kl. 16
 • Gæsterne går hjem kl. ca. 17 – og Alfred har sørget for at hans fætter og kusine får godter med hjem (“De skal jo også have noget, selvom det er min fødselsdag – altså også mig og August!”
 • Aftentid

På den ene side er den nok mere detaljeret end almindelige familiefødselsdage, på den anden side er den ikke super struktureret og sat op med piktogrammer. En oversigt som denne er nok til at Alfred føler sig forberedt og så hjælper det også meget at han selv har været med til at bestemme så stor en del af forløbet.

Det uforudsete og bagdøren
Men selvom vi har en plan, er der ingen garanti for en vellykket dag. Måske bliver spændingen for meget. Måske er der noget, som vælter – det er ikke til at vide – og det er også ok. Vi har aftalt, at der skal være et skilt på døren, hvor der står ‘Alfred bestemmer’ – så han kan holde pauser i fred, hvis han får brug for det. På det punkt skal han ikke tage hensyn til at der er gæster. Har man brug for pause er det altid ok. Pauser er vores bagdør – det der gør, at vi binder an med arrangementer.

Vi er også meget heldige at have en ikke bare kærlig, rar og dejlig familie – men samtidig også en familie, som forstår Alfred og ikke stiller spørgsmålstegn ved de ting, vi gør anderledes eller de regler vi sætter op. Alfreds behov er ganske simpelt helt ok. Med det udgangspunkt kan jeg ikke ønske mig så meget mere.

Alfred 6 år
Alfred 6 år

11 thoughts

 1. Kære Kathrine,
  Sikke en masse gode input på én og samme tid!

  Flere af dem ville jeg ønske at jeg havde haft for år tilbage – men det er selvfølgelig en del af den læringsproces vi hele tiden befinder os i, specielt med børn der kræver list mere “indsigt”.

  I disse smartphone-tider er det jo nemt at tage billeder af ønsketingene, så den er helt klart en “to-do” hos os fremover.

  Planen over fødselsdagsforløbet er også genial. Kan gøres mere eller mindre detaljeret afhængigt af barnets behov. Og vores N/T’er vil sikkert også kunne have glæde af det.

  Til sidst en kærlig hilsen og klap på skulderen til jeres familie. Min oplevelse fra netværket er desværre at det hører til sjældenhederne, at familien bakker op om erkendelse af vanskeligheder og nødvendigheden af faste rammer.

  Kh. Dorte

  1. Hej Dorte
   Jeg føler mig også meget heldig med vores familie – de er vist mere undtagelsen end reglen, når det gælder forståelse.

   Sjovt nok beder August (NT) selv om at få en plan, når han har fødselsdag – så det virker skam uanset diagnose.
   Kh Kathrine

 2. Jeg har det faktisk nærmest måde på mange punkter som Alfred, selvom jeg er 19 især mht. gaver – jeg har svært ved at få ting jeg ikke ønsker mig uden at virke skuffet 🙂 Men det lyder rigtigt godt at i tager så mange hensyn og forbereder jer så meget så muligt til selve fødselsdagen, at det bliver en god dag for jer alle 🙂

  1. Jeg kender mange voksne som lader som om de bliver glade for gaver, selvom de ikke er det. Resultatet er ofte at de får mere af det de ikke har ønsket sig. Så jeg synes det er helt ok at være ærlig, hvis det ikke er noget man har ønsket sig – uanset alder 🙂

 3. Tillykke med fødselsdagen på lørdag 🙂
  Det er god plan I i fællesskab har lagt.
  Kan især godt lide det med gæstelisten 🙂
  Det er godt, at der er sat et sluttidspunkt på – også selvom det “kun” er familien, der kommer.

 4. Hej! Tak for fine tips til fødselsdagsfest. Vores Alfred bliver 5 år sidst på måneden og vi holder ustrukturerede møder med fødselsdag på dagsordenen – Alfred og jeg.
  Tak for dine gode indlæg. Har nydt at læse dig siden i sommers hvor vi fik sat ord på det, der er anderledes ved vores 5. barn og som har forandret vore måde at være familie på.
  Mange hilsner Karina

Skriv et svar