Jeg fik rigtigt mange henvendelser, da jeg søgte efter en gæsteanmelder – og tak for det! Valget faldt på Katharina Stendys Hammer, som selv har bloggen Husmoranno2010.
Der er stor efterspørgsel på bøger om autisme hos piger og kvinder, og det er i denne kategori at Inger Jannie Petersens bog befinder sig.
Her kan du læse hendes anmeldelse:
“EMMA
– Et pigeliv med aspergers syndrom
Det er efterhånden sjældent, at jeg sætter mig ned og læser en bog og det er endnu mere sjældent, at jeg får læst den færdig, selvom det en gang var det en selvfølge, faktisk en daglig aktivitet bare for hyggens skyld. Derfor var jeg også dybt forundret, da jeg efter blot to dage, måtte sluge det sidste ord og se mig nødsaget til, at lukke bogen om Emma – Et pigeliv med aspergers syndrom.
Der er efterhånden et stort og bredspektret udvalg af bøger omkring autisme, både fagbøger og de mere letfordøjelige bøger, henvendt til mennesker på spektret samt pårørende, men på et område har der været et mere begrænset udvalg; Piger med autisme. Der er de senere år, kommet mere og mere fokus på netop denne gruppe af mennesker med ASF, noget jeg som mor til en datter med Infantil autisme (plus det løse) sætter stor pris på. Der er bare en forskel, der både er mærk- og målbar. Pigerne adskiller sig fra drengene på en lang række punkter, hvilket forfatteren også redegør for, allerede i forordet:
”Pigers særinteresser er tit af mere almindelig karakter og handler måske om fantasiverdener, dyr, idoler, film og lignende og de har en særlig evne til at indgå i – og tilpasse sig sociale kontekster, også selvom de ikke forstår dem…..
…. Deres evne til at ”snakke efter munden” og efterligne deres opførsel, samt deres ofte tilbageholdende og stille adfærd, opleves af samfundet som mere acceptabel og naturlig for kønnet. Måske er det også årsagen til, at det fleste piger opdages langt senere end drenge”
Inger Jannie Petersen er uddannet socialpædagog og har arbejdet indenfor området i mere end 25 år og er samtidig mor til Emma, der i en alder af 14 år bliver diagnosticeret med Aspergers syndrom, hvilket hun på fornemmeste vis for formået, at skrive en anbefalelsesværdig bog om. Bogen tager os på en rejse gennem de første 18 år af Emmas liv, fra livsglad, udadvent og sprudlende sludrechatol, til angst og ensom teenager, der kæmper for at finde sin rette hylde. Samtidig skildrer bogen også fint, hvor stor en udfordring det er for hele familien og ikke mindst, hvor stor en opgave, det er for forældrene. Bogen om Emma er skrevet med den største respekt og kærlighed overfor Emma som person og de udfordringer hun og familien har været igennem.
”Det er min overbevisning, at det er måden, hvorpå vi betrager os selv og vores muligheder og begrænsninger, der skaber os. Hvis vi ser os selv eller et barn i relation til et handicap eller symptombillede, er det dét, vi får øje på. Hvis vi derimod begynder, at lede efter undtagelse, forskelle og kompetencer, får vi øje på det individuelle menneske. Det virkelige menneske.”
Samtidig er bogen skrevet på en måde, så man på intet tidspunkt står af, i fht. Kedelige symptombeskrivelser eller fagterminologi, tværtimod er bogen skrevet, som sad man ansigt til ansigt med forfatteren og samtalede over en kop kaffe og det medbragte familiealbum, omend det er en noget ensidig samtale. Genkendelsen i beskrivelserne er stor og det er som om, der hersker et usynligt fællesskab. Samtidig byder bogen også på, et sjældent indblik i, hvordan det at have autisme opleves indefra. Jeg ved godt, der efterhånden er en del bøger på markedet, forfattet af mennesker med autisme, ikke desto mindre, er det sjældent jeg oplever, en ung kvinde, der så fornemt, formår at sætte ord på sine udfordringer og følelsesliv.
Gennem hele bogen, har jeg siddet med en følelse af gendkendelse og samhørighed, respekt og tristhed frustration og glæde – næsten hele følelsesregisteret blev afprøvet over de to dage jeg læste bogen.
Denne bog er et absolut anbefalelsesværdig, hvis man har et barn med autisme med en mere social profil og et absolut must, hvis man har en pige med autisme.
Jeg er virkelig glad for, at jeg fik muligheden for, at læse bogen og sender en varm tanke afsted til Inger Jannie Petersen, med tak for at have skrevet bogen.”
Jeg fik bogen tilsendt fra Turbineforlaget og har naturligvis ladet min kære anmelder beholde den.
[Udgivet første gang 2. januar 2016. Redigeret juli 2018.]
One thought