Gæsteindlæg: Én diagnose – mange forskellige liv

Landbo.png
Landbo / Et liv med ASF
Det sker af og til at jeg kontaktes af studerende, som skal skrive en opgave. Der er ofte opslag i diverse grupper, hvor deltagere til opgaver og projekter efterlyses. Det er godt og vigtigt, at der bliver undersøgt og skrevet, filmet og fotograferet – og derfor er jeg også meget glad for at dele dette fine resultat med jer.
Ditte og Amalie har lavet en side, som opsamler en række personlige fortællinger – og du må altså ikke snyde dig selv for et besøg. Siden hedder Et liv med ASF – men læs først her, hvad de skriver:
“I fem uger har Amalie og jeg brugt alle vågne og sovende timer på at dykke ned i den verden, der omgiver mennesker, som på en eller anden måde er berørt af en autismespektrumforstyrrelse. Vi er begge journaliststuderende på Journalisthøjskolen i Aarhus, og da vi fik stillet opgaven: Lav en journalistisk fortælling, udnyttede vi muligheden for at dykke ned i de personlige fortællinger.
Således har vores helligste opgave og vores store mål været at fortælle historier om det at leve med ASF – fra erfaringspersonernes perspektiv. Hvad enten det er personer, der selv har ASF, eller om det er pårørende, har det været vigtigt for os, at det er personernes egne oplevelser, der er blevet fortalt. Vi fandt nemlig hurtigt ud af, at der er enormt stor forskel på, hvordan ASF påvirker livet – og de mange forskellige liv og skæbner, der findes med ASF kan vi på ingen måde fortælle fyldestgørende om på så afgrænset en periode, men ved at lade de personlige fortællinger være centrum, har vores håb været, at det i det mindste vil afspejle diversiteten.
Det endelige resultat er blevet en dokumentar om to personer med ASF, der bor på et botilbud i Nordjylland, Stephan og Thea. Og derudover har vi lavet en række personlige fortællinger, der ligesom dokumentaren er at finde på vores hjemmeside: https://etlivmedasf.wordpress.com
Vi håber rigtig meget, I har lyst til at se nærmere på de fantastiske fortællinger folk har delt med os i de her intense fem uger – på vores facebookgruppe Et Liv med ASF har vi i hvert fald oplevet, hvordan mange kan spejle sig i hinandens erfaringer og måske endda få et nyt perspektiv på, hvordan Livet med ASF kan være. Og vi har fundet ud af, at vi stort set intet vidste om ASF i forvejen. Derfor håber vi også, at vores projekt kan blive delt, så mange flere vil få en lidt bedre forståelse og ikke blot hænger fast i stereotyperne.
En stor tak til alle, der har deltaget i projektet – Alt godt herfra.
Kærlige hilsner
Amalie Højgaard og Ditte Faber”
Jeg har set dokumentaren om Stephan og Thea – og den er altså fin. Personlige historier om hvordan det også kan være. Se den!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.