Gæsteindlæg: Et skjult talent

Her til morgen læste jeg et opslag på Landsforeningen Autismes gruppe på Facebook. Her har Steen Knudsen skrevet følgende, som jeg har fået lov til at dele.

Det beskriver fint, hvordan kommunikation er mange ting og hvor vigtigt det er at vi lytter. Husk at se videoen og nyd musikken! Nu giver jeg ordet til Steen:


“Retten til at være stolt….Skriver af til oplæg om min søn som har diagnosen infantil autisme. Om hans fremskridt. Og om alle de ting der gør mig så stolt af at være hans far…

Apropos “De skjulte talenter”. Min søn har, på nogle af de 7 parametre som IQ testes på, en IQ op igennem loftet. Hans problem har været og er stadig at de høje tal er værdiløse, når de er spærret inde af alle de mærkelige barrierer, hans autisme skaber i hans hjerne. Vejen til det skjulte talent ind i hans hjerne er kringlet og snørklet og belagt med forhindringer, uforståelige sociale konventioner, ulogiske tal på analoge ure, ikke standardiserede reaktioner hos os nt’er, og generelt kaos i den omverdenen der er omkring ham. Jeg tror autismen skaber et forsvarsværk, der er logisk, ordnet og uden kaos men som desværre ikke altid kan stå imod en verden, som bruger beskidte tricks og “ulovlige” omveje.

Jo mere min søn siger og gør på hans egne præmisser, jo mere forstår jeg den verden, der er hans. Jo mere føler jeg at jeg kan se igennem hans autismes forsvarsværker. Og jo bedre bliver jeg til at tale til ham, på hans niveau og dermed få ham til at forstå nt-verdenens kaos og ulogiske mønstre.

Men det var det med at være stolt. Og det med de skjulte talenter. Min søn købte et meget dyrt program til at komponere og producere musik på. Det er et professionelt program, som jeg forstår lige så lidt af, som han forstår kaos og mangel på regler. Men programmet har, som jeg ser det, en indbygget logik og orden som passer lige ind i hans måde at tænke på. Og det er der kommet resultater ud af. Herunder et eksempel på en af hans kreationer som han selv har komponeret og produceret ved hjælp af programmet. Det virker måske nemt men det er det ikke. For hele melodien er en logisk konstruktion som han har udtænkt. Meget på samme måd som han bygger verdenener med bygninger, vejnet og infrastruktur i MindCraft. En manifestering af hans hjernes orden i et spil. Og nu i musik. Jeg er så stolt af ham. Jeg slog laptoppen til anlægget og jeg kan anbefale at det høres i gennem et godt musiksystem for at få alle detaljerne med. En højttaler i en mobil eller en bærbar yder det ikke retfærdighed. Når jeg hører det ser jeg mønstre som jeg umiddelbart kan kende fra min søns måde at tænke verdenen på.”

[Udgivet første gang 23. februar 2017. Opdateret juli 2018.]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.