Gæsteindlæg: Apps med Lise

Først en lille forhistorie: Vi kører tit med tog. Dels fordi vi ikke har en bil, og dels fordi vores sommerhus ligger tæt ved en station. Praktisk – især med en dreng som Alfred med ekstra krudt (ADHD) i kroppen, der af og til har brug for bevægelse på turen. Det kan være svært i en bil, mens det i toget jo er nemt lige at få kroppen med. Vi plejer at hygge os på vores tur og deler som regel drengene op, så vi rejser med hvert vores. Færre familiemedlemmer = færre konflikter.

Som regel har jeg vores iPad med på turen. Den var engang min, men nu låner jeg den, når drengene ikke bruger den. Der er så meget godt at hente til sådan et størrelse – men det kan være svært at finde de rigtige og gode apps. Derfor blev jeg så glad, da jeg via Kirsten Callesen fandt gruppen Apps for autism and special needs på Facebook. Bag den står Lise, som anbefaler en hel masse til gavn for familier med børn som vores. Hende ville jeg gerne vide mere om, så jeg bad hende skrive et gæsteindlæg, så I også kunne få glæde af hendes appetit på apps.

Så nu vil jeg med største fornøjelse give ordet til Lise:

“Først vil jeg sige tak til dig, Kathrine, for at invitere mig til at skrive et gæsteindlæg på din fantastiske blog om Facebookgruppen Apps for autism and special needs, som jeg oprettede d. 24. august [2012].

Jeg vil gerne starte med at præsentere mig selv. Jeg hedder Lise og er 38 år og jeg har min skønne datter Victoria, som er 8 år. Hun har diagnoserne: Infantil autisme, cat eye syndrom, OCD, hypermobilitets syndrom og selektiv mutisme.

Hele min interesse for apps til iPad/iPhone startede efter at Kirsten Callesen fra Psykologisk Ressource Center en gang i sommers spurgte, om jeg var interesseret i at udforske, om iPaden kunne gøre en forskel i forhold til min datters autisme.

Jeg havde ofte set en iPad, men aldrig haft en i hånden selv, men selvfølgelig ville jeg da forsøge at se, om det var noget for min datter. Hurtigt herefter var min datters og min interesse vakt. I starten fik min datter bare lov til at spille spil på den for at blive fortrolig med iPaden. Dette mestrede hun ret hurtigt og hun blev rigtig glad for dens forudsigelige og nemme funktion.

Jeg tænkte, at den måtte kunne udnyttes til endnu mere og begyndte at læse en masse om autisme og iPad på nettet – det var lidt af en jungle at finde ud af. Derefter begyndte jeg at købe apps, der henvendte sig til autismeområdet og nogle der ikke havde med autisme at gøre, men stadig kunne anvendes til dette formål.

Herefter tog det hurtigt fart, da jeg så hvordan det hjalp os i vores hverdag i forhold til struktur, kommunikation, sociale historier osv. Før i tiden brugte jeg rigtig mange ressourcer på at lave boardmaker tavler, sociale historier, klippe, klistre, laminere m.m.

Min datter har altid en del hospitalsbesøg. Her er iPaden også et rigtigt godt hjælpemiddel for hende for den indeholder alle hendes dagstavler, sociale historier, osv. Ofte sker der ændringer når man er til diverse undersøgelser, som er meget hårdt mentalt for hende i forvejen. Med iPaden på farten, kan jeg hurtigt ændre dagstavlen og den sociale historie, hvilket jeg ikke kunne med boardmaker tavlen og de sociale historie jeg før forberedte, når hun skulle på hospitalsbesøg. Det var ofte frustrerende og stressende for hende.

Jeg tænkte, at vi måtte dele vores erfaringer og oplevelser med de apps min datter og jeg havde afprøvet og derfor oprettede jeg gruppen: Apps for autism and special needs.

Jeg må sige, at jeg blev glædeligt overrasket over den interesse forældre og fagfolk har udvist for gruppen. Det er dejligt, at der bliver flere og flere, som deler deres erfaring på området om de apps de har afprøvet eller synes lyder spændende.

Jeg lovede Kathrine at skrive om mine favorit apps her i gæsteindlægget. Det er svært for jeg har mange, men vil dog nøjes med at nævne et par enkelte. Husk at hvert barn med en autismediagnose er forskellig og de apps jeg nævner her er måske ikke lige de behov andre har i forhold til de nævnte apps.

  1. Custom Board – dagstavle, sociale historier, spilleplader, m.m.
  2. Alexicom AAC – kommunikationstavler.
  3. Super Duper StoryMaker – sociale historier, egne billedbøger, talende fotoalbum.
  4. Talking Tom Cat – sjov talende kat, der efteraber hvad man siger til den. Den skaber kontakt til socialt samspil for min datter i forhold til andre børn pga. hendes selektive mutisme.
  5. iReward – belønningstavler
  6. Visual Timer HD – Timer format kunne få visualiseret begrebet tid.

Der komme ofte nye apps på markedet, der ser lovende ud, så bedste apps for mig og min datter kan hurtigt ændre sig.

Som mor ville jeg jo ønske, at sådan som vi oplever iPad/iPhone som et fantastisk hjælpemiddel i dagligdagen, så skulle den kunne stilles gratis til rådighed for alle de børn/voksne med en udviklingsforstyrrelse, der kunne have behov for eller gavn heraf.

Jeg følger med i mange andre grupper/hjemmesider og der sidder mange enlige forældre derude, der inderligt ønsker sig f.eks. en iPad til deres barn, som et hjælpemiddel. Men de har simpelthen ikke luft i budgettet til at købe en, da de/vi som forældre er så sårbare i forvejen økonomisk i forhold til, at vi er mange der får tabt arbejdsfortjeneste, sygedagpenge, er blevet fyret eller ved at blive skilt.

Men jeg håber inderligt i fremtiden, at de, der kunne have gavn af teknologien, vil kunne få den stillet til rådighed gratis.

Mange hilsner Lise og min datter Victoria.”

[Redigeret marts 2018. Udgivet første gang 8. december 2012.]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.