Gæsteindlæg: Nyt fra NEST klassen på Katrinebjergskolen

Jeg er så heldig at have fået kontakt med Mette, som er mor til Gustav, som går på i den nyoprettede NEST klasse på Katrinebjergskolen i Århus. Hun skrev et gæsteindlæg da skoleåret startede – som du kan læse her – og nu har hun skrevet en update til Autismetanken.


NEST – En lille opdatering

“Så er der dømt juleferie og julefreden har sænket sig!
Jeg vil derfor benytte lejligheden til at skrive en lille opdatering på hvordan det er gået siden Gustav i sommers startede i Nestklassen på Kathrinebjerg skolen i Århus.img_3974Som jeg skrev i mit tidligere indlæg, så er skolestarten gået over al forventning. Gustav er rigtig glad for at gå i skole, og er aldrig ked af at skulle afsted om morgenen. I oktober var vi til skole-hjem samtale, hvor tilbagemeldingen da også var, at de oplever en glad dreng, som for hver uge bliver mere tryg og selvstændig. Der er selvfølgelig også udfordringer, men ikke noget som de ikke kan imødekomme, og de oplever, at han kan guides videre uden de store problemer.

En af Gustavs primære udfordringer i undervisningen er når de skal lave opgaver. Han har en tendens til at gå i panik, når han bliver stillet overfor en opgave, inden han overhovedet ved hvad opgaven består i, og til trods for at han godt kan løse opgaven. Lærerne fortæller at eleven ved siden af ham er sød til at hjælpe ham igang, og så går det faktisk fint. Derudover oplever de, at Gustav i fx idrætstimerne kan have svært ved at aflæse de andre børns adfærd og intentioner og tager det meget ilde op når de fx leger tagfat og kommer til at støde ind i hinanden. Ellers giver de udtryk for, at Gustav trives i klassen, og de er ikke i tvivl om at det er det rette skoletilbud for ham, hvilket jo er skønt at høre da det også klart er min oplevelse.

Hjælp – sundhedstjek!

Gustav er blevet udfordret på flere områder efter skolestart. Han har blandt andet skulle til sundhedstjek hos skolesundhedsplejersken. Det skal lige siges, at Gustav har døjet meget med mellemørebetændelse som lille, og generelt ikke bryder sig om læger! Det har således altid været hårdt at skulle have ham til de obligatoriske lægetjek og han har aldrig ville lade sig veje og måle. Jeg var derfor meget spændt på hvordan det skulle gå at komme ved sundhedsplejersken, hvor han jo både skulle måles og vejes samt have lavet syns- og høretest.

I ugen inden havde sundhedsplejersken dog været på besøg i klassen, og fortalt børnene hvad der skulle foregå når de kom på besøg hos hende. Derudover havde de også været over og se hendes klinik. Det tror jeg har haft rigtig stor betydning for Gustav, for han klarede bare det hele så flot. Selv høretesten hvor han skulle have kæmpestore hovedtelefoner på. Da vi blev fik indkaldelsen til sundhedsplejersken fik vi samtidig et skema som vi skulle udfylde sammen med Gustav. Igen var han ved at gå i panik, da det jo var en “opgave”, men det gik og jeg havde faktisk indtryk af, at han ikke bare svarede tilfældigt på spørgsmålene for at få det overstået.

Der blev blandet andet spurgt til hvordan han havde det henholdsvis i klassen, i frikvateret og i SFO. Der var ansigter der viste: “meget glad”, “glad”,” okay” og “ked af det”, og han skulle så krydse af ved det ansigt, der bedst passede til de enkelte situationer. Til trivsel i klassen svarede han “okay” men til frikvarteret og SFO svarede han “meget glad”.
Da jeg spurgte ind til det svarede han: “Jeg kan ikke så godt lide, når vi skal lave opgaver, jeg kan bedst lide når vi bare må lege og derfor er frikvateret og SFO’en bedst!”

Gustav er meget glad for at gå i SFO. Om eftermiddagen er børnene med autisme i et lille hus for dem selv. Det fungerer rigtig godt, og Gustav er meget glad for at være der. Nogle gange er de af børnene der kan overskue det, med over i gymnastiksalen og lege tumlelege, og det elsker Gustav.

Hvornår bliver jeg hentet?

Gustav har altid været lidt bekymret for at blive den sidste der bliver hentet, på trods af at han aldrig er bliver hentet sidst. Da nogle af børnene bliver hentet tidligt med taxa, spørger Gustav pædagogerne mange gange i løbet af eftermiddagen, om hvornår han bliver hentet. De har derfor lavet et system for ham, hvor de sætter time-timeren til at ringe hver halve time, og så må han så spørge igen, når uret har ringet. Det er han helt med på, og nogle gange ender det faktisk med at han helt glemmer at spørge.

De andre børn med autisme bliver afleveret med taxa om morgenen, men vi har valgt at afleverer Gustav selv om morgenen. Det betyder, at han bliver afleveret i den normale morgen-SFO og skal være der i ca. en halv time. I sidste indlæg havde jeg en del bekymringer omkring dette, da den store SFO godt kan virke meget kaotisk og Gustav har, især i starten, indimellem virket noget overvældet og ikke helt tryg. Det har dog aldrig været sådan at han ikke ville afleveres, men nogle dage virkede han bare lidt ked af det. Jeg nævnte min bekymring for hans klasselærer som så fortæller at Gustav hver morgen stolt kommer fløjtende og glad fra morgen-SFO’en og over i klassen! Det lettede lidt på mit moderhjerte.

Gustav er generelt en meget aktiv dreng og elsker at løbe, hoppe og lege ude. Hans yndlingsfag er idræt og han glæder sig altid til tirsdag hvor der er idræt på skemaet. Jeg havde til at starte med en del bekymringer omkring omklædning og bad, da Gustav generelt ikke er glad for at komme i bad, ikke kan lide bruseren, og hader at få vasket hår. Det er heldigvis gået okay, han har accepteret, at de skal i bad efter idræt. Han er langsomt begyndt at vænne sig til bruseren deroppe, og håret bliver da også lidt vådt. Hvor grundigt han helt præcist får vasket sig ved jeg ikke, men bare det at han formår at gøre det, er da en kæmpe succes.

Biograftur

I oktober skulle begge NEST-klasserne i biografen og se film. Gustav har aldrig ville med i biografen og er nærmest angst for det. Han gik da også i panik og græd, da jeg fortalte ham, at de ugen efter skulle i biografen. Jeg valgte ikke at tale alt for meget om det resten af ugen. Vi talte lidt om det aftenen før, og der var han mere rolig dog fortsat lidt anspændt omkring det. Da jeg efterfølgende fortæller hans lærer, at Gustav faktisk var meget nervøs for at skulle i biografen, bliver hun overrasket og fortæller, at han hele formiddagen havde været så spændt og glad havde spurgt mange gange, om de ikke snart skulle afsted.

Nu kender jeg jo så Gustav godt nok til at vide, at han helt klart at brugt mange kræfter på at “mande sig op” og få det “overstået” .. han vil jo gerne det samme som de andre børn og ønsker ikke at “stikke ud”. Dette er sådan set godt nok for det viste sig jo, at han havde haft en fin oplevelse . Derfor er det også rigtig godt, at han går i en klasse, hvor der både bliver taget højde for hans autisme og de udfordringer, det giver ham, men hvor han samtidig bliver udfordret og kan spejle sig i de “normale” børn.

Struktur og skriften på gulvet

En af de store fordele ved Nestklassen er, at skoledagen følger en fast struktur. Dette gælder også, når klassen skal på tur. På gangen foran klasselokalet er der på gulvet skrevet børnenes navne i to rækker, således at børnene ikke er i tvivl om, hvor i rækken de skal stå og hvem de skal holde i hånden.

På trods af at der er faste strukturer og rutiner i klassen, varierer undervisningen dog meget og det er rigtig fint. De har lige haft fugletema, hvor de har lært om forskellige fugle. I forbindelse hermed var der en jæger på besøg, som havde medbragt to døde fasaner. Børnene skulle blandt andet være med til at dissekere fuglene. Gustav syntes det var vildt spændende og fortalte en hel masse om det på vejen hjem, så det var en stor succes.

De to Nest-klasser samarbejder også på tværs. Der er skydedører mellem de to klasselokaler, således at der kan undervises og leges på tværs af klasserne. Gustav leger med flere af børnene og har fået en bedste ven, som hedder Alex og ikke har autisme. Gustav er også begyndt at have flere legeaftaler udenfor skolen, hvilket er rigtig dejligt.

img_5278

Gustavs fødselsdag

img_4914

Gustav havde fødselsdag i november og havde et par måneder forinden spurt mig, om hvorfor han aldrig måtte få børn på besøg til fødselsdag. Vi har altid valgt at fejre Gustavs fødselsdag i børnehaven, da jeg har tænkt, at det ville blive for overvældende for Gustav at have en hel flok børn med hjem. Han har været til børnefødselsdag hos andre børn fra børnehaven. Eftersom han ytrede ønske om at holde børnefødselsdag, skulle han da ikke snydes for det.
Så vi inviterede drengene fra klassen til fødselsdag. De var i alt 8 drenge, og jeg havde med vilje valgt at sige at det kun fra kl. 12 til 14, hvilket var helt perfekt. Gustav havde en rigtig fin dag på trods af at der var en hel del larm og gang i den!

img_5315

Nu vil jeg fortsætte med at samle de 5 kasser LEGO Gustav har fået i julegave og nyde julefreden!

Tak fordi I læste med, og rigtig godt nytår til alle jer derude!”

img_5151[REdigeret marts 2018. Udgivet første gang 28. december 2016.]

One thought

  1. Jeg bliver helt rørt og varm ind i hjertet når jeg læser denne beretning om Gustav og NEST klassen. Rigtig dejlig læsning og et skolekoncept som jeg håber smitter!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.