Gæsteindlæg: Prøv PictoPlan

Jeg må indrømme at vi ikke er kommet til den elektroniske visualisering endnu. Vi gør os lidt i Boardmaker – og ellers så tegner jeg. Men en dag skal vi med på vognen – men hvilken vogn? Der findes mange apps og programmer til visualisering og strukturering, planlængning osv. for autister og deres familier.

Her bringer jeg med stor fornøjelse et gæsteindlæg fra Tina Blum Rasmussen fra PictoPlan. Hun er på udkig efter en tester, så hvis du kunne tænke dig at prøve appen og skrive en anmeldelse til Autismetanken, så send en mail til Tina (tina1978@gmail.com). Appen kan hentes og afprøves gratis af alle, men for at få fuld adgang skal man købe den. Den koster 32 kr. og hvis du bliver tester får du pengene igen.

Men nok snak – nu skal du læse om PictoPlan!

pictoplan

“PictoPlan er kort sagt et visuelt støtteværktøj til alle de almindelige dagligdagsopgaver, som alle mennesker udfører, mere eller mindre bevidst.

Appen kan bruges helt fra 3-4 årsalderen til man når alderdommen. Som helt lille barn er opgaverne simple, f.eks. “børste tænder”, “tage tøj” på eller “spise mad”. Når man bliver ældre kan opgaverne være lidt mere avancerede, måske skal de suppleres med “at tage medicin”, men grundlæggende er dagligdagsopgaver de samme livet i gennem.

Det er en almindelig misforståelse af det kræver i titusindevis forskellige piktogrammer at modellere en enkelt dags handlinger, for faktisk lærer brugerne af PictoPlan hurtigt sammenhængen mellem et simpelt billede og handlingen. PictoPlan har ca. 200 indbyggede piktogrammer, som dækker over mange forskellige ting og handlinger.

PictoPlan kombinerer behovet for støtte og strukturering, af dagligdagsopgaver og anvendelse af piktogrammer. Det er således muligt at beskrive en dag udelukkede ved anvendelse af piktogrammer.

Herudover er PictoPlan væsentligt mere avanceret og kan også anvende video, lydoptagelser og egne fotos, som en del af støtten.

Er der behov for at beskrive et helt unikt område, f.eks. en bestemt type medicin vil brugeren tage et billede af den pågældende medicin, i stedet for at anvende det generelle medicin piktogram.

Tilsvarende kan en række af handlinger beskrives med en video hvor brugeren optager handlingerne og anvender som et video-piktogram.

PictoPlan udnytter til fulde mulighederne i moderne smartphones og kan udover forskelige medietyper også konfigureres til at vise påmindelser på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

Et eksempel herpå kan være en “Nu skal du stå op” handling. Hertil er det muligt at tilknytte et piktogram af et vækkeur. Herudover kan der tilføjes en huskeliste som beskriver en række delopgaver i forbindelse med handlingen at “stå op”. Disse delopgaver kunne være at “børste tænder”, “tage tøj” på og “tage sin medicin”. Når del-opgaverne udformes som en huskeliste er det muligt visuelt at krydse delopgaverne af på en liste efterhånden som opgaverne udføres. Det giver en fantastisk støtte og struktur til udførelse af opgaver. Herudover kan der tilknyttes notater til påmindelserne, hvis der alligevel skulle være behov for tekst.”

pictoplan2

Så hvis det lyder som noget der kunne gøre en forskel hjemme hos jer – og vil du gerne skrive om forsøget – så kontakt Tina. (Hun har forresten selv en blog, som du kan finde lige her – Mine mirakler.)

Hvis du bare gerne vil igang med det samme, kan du hoppe direkte til AppStore her. (Og nej, jeg får intet for at linke eller bringe indlægget – det er ren service!)

One thought

Skriv et svar