Hjernelir og en anbefaling

“Mor – jeg har trænet mine frontallapper i dag”, fortalte Alfred stolt på vej hjem fra skole. “Det er li’som dem der bestemmer det hele og styrer resten af hjernen”, fortsatte han begejstret. Og det gjorde mig bare så glad – at mærke hans interesse for hjernen. Hans spirende forståelse for de processer der foregår. Det er så vigtig en ballast – især for en dreng som Alfred – at få viden og indsigt i, hvordan hans hjerne virker. Den videnskabelige tilgang gør samtaler om adfærd mindre ‘farlige’ og personlige. For så handler det jo om hvordan og hvorfor hjernen gør som den gør, og ikke om at han gør noget. Ved at tale om hjernens processer kan man med barnet skabe en slags fælles tredje. Så det ikke er mig, der skal fortælle Alfred hvordan han er og hvad han skal lave om – men mere at det handler om hvordan en hjerne fungerer, hvordan processerne er. Faktuelt og for en mini-videnskabsmand fantastisk lækkert. I den forbindelse kan jeg også anbefale appen 3D Brain – flot visuel app med masser af information.

Alt det smarte med fælles tredje er desværre ikke min egen opfindelse. Det har jeg fra SIKON. Her blev jeg opløftet og inspireret af Christina Sommers foredrag/workshop om Den kognitive børnesamtale. Det ved hun en masse om – og hun er super inspirerende. Kom selv og hør mandag d. 11. juni, hvor hun gentager foredraget lige på Ønskeøen Amager i Kvarterhuset i Jemtelandsgade.
Læs mere om foredraget eller se hendes slides fra SIKON her.
Hun anbefalede også denne bog:

20120510-142716.jpg

4 thoughts

 1. Tak fordi du deler dine tanker og gode ideer 🙂
  Lyder som et spændede foredrag….. Linket virker ikke og jeg kan ikke google mig frem til noget. I Hvilket regi bliver det holdt?

 2. Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg læser denne blog; det er så genkendeligt det hele.
  Her hos os får min datter på 7 år besøg af Krølle-Bølle, som er ham, der krøller hjernen (nedbrud). Jeg har hen ad vejen “opfundet” ham og tænkt, at det måske tog lidt af presset fra min datter, så hun ikke følte, at det var hendes skyld, at “det krøllede”. Det fungerer fantastisk, men jeg har været i tvivl, om det var rigtigt, at få én udefra til at komme “ind i hende” så at sige.
  Dejligt at læse, at man intuitivt har valgt en rigtig vej.

  Kom til at tænke på i morges, da vi netop “havde besøg”, at min datter faktisk taler med dybere stemme og med anden stemmeføring end normalt, når det krøller. Måske er tanken om skitzofreni opstået sådan(forstår at autisme blev kaldt børne/infantil-skitzofreni i gamle dage). Det lyder rent faktisk som om, der er en anden derinde….
  Men Krølle-Bølle forsvinder heldigvis hurtigt ingen, og efter min datter er startet i special-skole, kan der rent faktisk gå dage imellem visitterne ;-))

Skriv et svar