Fred for 30 kr.

Tale er sølv. Tavshed er guld. Sådan er det også for Alfred. Især om morgenen i taxien på vej til skole. Men de op til tre andre, større drenge som han kører sammen med snakker. Ikke bare lidt, men alt for meget, synes Alfred. Og så snakker de om uhyggelige ting, som han ikke vil høre om.

Hvad gør vi så? Hvordan tackler vi de perioder, hvor Alfred ikke er i vores egen varetægt og endnu ikke er i skolens? Jeg synes, det er svært og indrømmer gerne, at jeg helst selv var med hele vejen og dagen – for begge mine drenge. Det er ikke fysisk muligt (og sikkert heller ikke sundt for nogen af os).

Vi ved, at Alfreds autisme bl.a. betyder, at hans sanser anderledes. Lyde kan genere ham voldsomt og kan gøre ham rasende. Derfor tog jeg det ret alvorligt, da han fortalte om samtalerne i taxien. Jeg ved i bund og grund ikke, hvordan verden lyder for Alfred. Derfor må jeg lytte til hans oplevelse af den – og hjælpe ham så godt jeg kan.

Jeg kontaktede skolen, og Alfreds søde kontaktpædagog talte dels med drengene i taxien og dels med Alfred om, hvordan han kan tackle sådan en situation, hvor han bliver nødt til at være sammen med andre, der måske ikke lige opfører sig som han kunne tænke sig. Og hvad fik han med hjem i tasken, som han nu bruger hver morgen med stor succes?

Ta-daa! Høreværn!

hoerevaern

De er hverken fancy eller dyre. De kan købes i byggemarkeder og de her har kostet 30 kr. Men de virker! Og så kan jeg ikke bede om meget andet. Alfred kan med dem på dels signalere til de andre, at han ikke er interesseret i deres samtale – men han slipper også for størstedelen af støjen.

Vi har også brugt høreværn herhjemme, da August var lille og larmede mere end han gør nu. Nogle gange havde Alfred dem på, når vi spiste for bedre at kunne koncentrere sig. Inden vi fandt ud af det havde vi måltider, hvor først August skreg, fordi han jo var en lille baby dengang – og hvor Alfred efterfølgende eller samtidig skreg, fordi Augusts larm generede ham så meget. Og mon ikke Mikkel og jeg også skreg en lille smule. Så er sådan et par røde basser på ørerne altså en rigtig god løsning. Alfred brugte dem også her.

Jeg ved, at Louise Egelund Jensen fra Salixas anbefaler disse lidt mere avancerede høretelefoner som effektivt lukker alle andre lyde ude. De er fra Bose og hedder Bose Quiet Comfort 15 Noise Cancelling Headphones. De koster omkring 2.700 kr. som jo unægtelig er en pæn sjat mere end 30 kr. Men ro skal man ikke undervurdere betydningen af, så hermed er anbefalingerne givet videre.

boseOg som en sidste anbefaling har jeg altid et sæt ørepropper i tasken, hvis vi er ude et sted og lydene bliver for meget for Alfred. God gave fra min faster!

[Redigeret marts 2018. Udgivet første gang 13. december 2012.]

3 thoughts

 1. En kommentar omkring häreböfferne fra Bose: De er supergode
  – jeg har selv stor fornäjelse af dem – men de eliminerer altså
  ikke al udefrakommende lyd. I hvert fald ikke for mig. Desvärre er
  tale meget svär at dämpe effektivt, så vidt jeg har forstået, fordi
  lyden er “ujävn”. Motorstöj fra tog og fly dämpes väsentligt, og
  hvis höreböfferne kombineres med lyd (fra en tilkoblet telefon,
  mp3-afspiller ell.lign.) er det tät på fint. Ikke desto mindre er
  stillekupé i tog og nästen tomme supermarkeder et must for mit
  vedkommende. Venlig hilsen Inge Frier

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.