Gæsteindlæg: Kender du snoezelhuset?

Selvom jeg gerne ville, så kan jeg ikke være alle steder på en gang, læse alt og skrive om alt. Men så er jeg så heldig at have nogle dejlige gæstebloggere, som har en masse spændende at byde på og som det er min store fornøjelse at dele med jer. Jeg har tidligere bragt indlæg fra Lise Hansen, som du altid kan få gode tips fra, når det gælder apps til børn med særlige behov.

Hun har med datteren Victoria besøgt snoezelhuset i Gentofte. Og hvis du ikke ved, hvad det går ud på, skal du bare læse med her:

Victoria

“Snoezelhuse er et multifunktionelt koncept, som igangsætter sanselige oplevelser i omgivelser, der er målrettet designede dertil.

Snoezel opstod i Holland i 1970´erne. Ordet “snoezelen” er en kombination af de 2 hollandske ord, “snuffelen” og “doezelen”, som betyder henholdsvis at snuse og døse.

Og ja, hvad kan man så få ud af det? Det vil jeg forsøge at fortælle lidt om via egne erfaringer med min datter som bl.a. også har infantil autisme, hvor jeg tager udgangspunkt i snoezelhuset i Gentofte. Der ligger selvfølgelig flere snoezelhuse rundt om i landet, som er forskellig indrettet.

Snoezelhusene er åbne for alle, men målgruppen er primært børn og voksne, som er fysisk eller psykisk begrænset i deres muligheder for at opleve og bearbejde de sanseindtryk, de får. Det kan være mennesker med dviklingshæmning, multiple handicap, spasticitet, autisme, demente, apopleksiramte m.m.

Snoezelhusene er indrettet til at give brugerne specielle sanseoplevelser, der sigter mod at lindre psykisk og fysisk smerte, give velvære og lyst til at udvikle færdigheder og få nye oplevelser. Gennem sanseoplevelserne bliver brugerne bedre til at kan kapere sanseindtryk og magte kontakt, kommunikation og sociale sammenhænge.

Husenes rum byder hver især på forskellige kontrollerede stimuli, så sanserne kan vækkes eller dæmpes alt efter den enkeltes behov.

Det handler om balance

Snoezelen handler i høj grad om at balancere ophidselse og ro (arousel), så det finder et leje, hvor nye muligheder for relationer, læring og sansning opstår. Og ved forskellige aspekter ved interaktionen med diverse ting, som er med til at påvirke arousel.

Når jeg og mit barn har anvendt snoezelhuset, kommer det meget an på hvilke humør/stress påvirkning mit barn er i.

hvid seng

Nogle gange i stresset perioder har min datter haft brug for fuldstændig ro og så lidt stimuli som mulig og for at mærke sin krop, og der har vi anvendt snoezelhusets forskellige rum ved b.la ved at bruge vandsengen som afgiver varme og sætte afslappende musik på, hvor musikkens rytmer via bas der er indbygget i sengen kan mærkes i kroppen og med en kæde eller kugledyne, som er med til at give en tryghed og for at mærke egen krop, giver en ro.

Kuglebad

Vi bruger også rummet med kuglebadet, som også har en projektor, hvorpå skønne beroligende naturfilm kan afspilles og derved givet øget kropsfornemmelse og ro.

Man er selvfølgelig også velkommen til at tage brugerens egne film/musik med og anvende, hvis det giver større genkendelighed/tryghed/interesse.

lyssøjler

Mit barn har også dage/perioder, hvor hun har behov for større stimuli, og der er i snoezelhusets røde rum et godt alternativ, for der kan man virkelig sætte musik med gang i, så sengens rytmer vibrerer op i kroppen eller vandsøjlerne blinker i takt med musikkens rytmer m.v.

Det er med til at gavne hende, både når hun er over- eller understimuleret, som så igen giver grobund for læring, kommunikation, sociale sammenhænge og øget kropsfornemmelse generelt.

Vil du en tur i huset?

For at må anvende snoezelhuset, hvad enten man er forældre eller personale, skal man have et lille introkursus på 2 timer. Huset har tilknyttet en ergoterapeut og en socialpædagog, som rådgiver og underviser i brugen af huset og de forskellige snoezel elementer.

Snoezelhuset i Gentofte ligger i en selvstændig bygning og har fire rum med bl.a. kuglebassin, vandseng med musik og vibrationer, lydbriks med vibrationer, hængekøje, lyseffekter mv. Derudover har huset en mindre sansehave.

Udgangspunktet er viden om sanseintegration, perception, neuropædagogik, neuropsykologi, udviklingspsykologi og betydningen af rummenes indretning for oplevelsen.

Snoezelhuset kan benyttes af alle, alle ugens syv dage i alle døgnets 24 timer. Som bruger skal man have sin egen hjælper med. Brugen af huset er baseret på, at bruger og hjælper sammen gør brug af huset på egen hånd. Eneste forudsætning er, at hjælperen først skal have været på et to timers introduktionskursus til huset. Herefter kan man frit booke tider i huset. Man kan løbende få rådgivning og vejledning af husets to ansatte.

Klik her for at se vejledende priser for brug af huset.

Find et snoezelhus her.

Snoezelhuset er et sanseoplevelseshus, hvor formålet er at give brugeren nogle gode sanseoplevelse og afhjælpe eventuelle sanseproblemer. Det er ikke et behandlingssted. Der vil være en terapeut som giver introduktion i at bruge huset, hvorefter man kommer og bruger huset selv. Husk, det er altid nødvendig med tidsbestilling.

Huset kan bruges af alle, i alle aldre, hvor personer med sanseproblemer vil have særlig glæde af dette tilbud. Eksempelvis kan nævnes personer med fysisk og psykisk udviklingshæmning, autister, demente, apoplexiramte, personer med downsyndrom, stress, indlæringsvanskeligheder, koncentrationsbesvær, psykiske lidelser, traumatisk hjerneskade, urolig og udadreagerende adfærd. Det kræver ingen henvisning eller visitation for at komme og bruge huset. Men det kræver, at hjælperen har fået en introduktion til snoezelhuset, som er givet at en af de ansatte i snoezelhuset.

Snoezel-det-selv
Man kan også selv lave masser af stimulende elementer i sit hjem. Det kunne f.eks være et billigt badebassin med kugler, som man ofte kan købe i legetøjsbutikkerne. Der kan også købes elementer på www.inklusiononline.

Men det vil være en god ide at tage et introkursus først, så man får noget teori og praksis først.

Snoezelen er så meget mere. Klik her for at læse en fantastisk pjece omkring sanselighed, interaktion, delagtighed.

Her kan du læse mere om teorien bag huset.

Jeg håber, at dette har givet bare et lille indblik i snoezelen og nogle af dens muligheder.

Tak fordi I læste med.

Med venlig hilsen

Lise Hansen og min datter Victoria”

Lise og Victoria

One thought

Skriv et svar