Løb for livet

20120527-223415.jpg

Som lovet skal det i dag handle om løb. For jeg tror der er meget at hente – for hele familien – ved at løbe sammen. Og ikke at vi overhovedet er eksperter hjemme hos os. Slet ikke. Men ungerne løber meget, og jeg er ved at få gang i det (for tanken om New York Marathon før jeg bliver 40 virker svært motiverende). Og morfar giver den gas med maraton. På billedet er han klar til Copenhagen Marathon 2012 med min bror Kristoffer. Og alt jeg ved er at det er en nem, sjov måde at få noget bevægelse ind i hverdagen – og bevægelse af kroppen gør underværker for hjernen. Win-win, ik?

Så for at give dig en masse gode, kvalificerede bud på hvordan du får gang i løberiet, har jeg spurgt Morten Dam-Sørensen (tidl. Mauritson, ja – dén Morten). Han ved i den grad en masse om løb på den gode måde – og så er han en flink og fornuftig mand, der gavmildt deler ud af sin viden.

Når jeg er hjemme ved den store computer vil jeg også dele den indsigtsfulde e-bog han har lavet om mindful running. For der er også en masse energi at hente for dig som forælder. Glæd dig!

Men altså – jeg spurgte Morten om en masse ting. Tag hvad du kan bruge. Gør hvad du kan. Nyd det. Hav det sjovt. Løb er ikke noget du skal, men noget I vil. Here goes…

Hvordan forbereder jeg børnene bedst?
Jeg tror, det er en rigtig god idé at præsentere det som en leg – eller måske bare en hyggestund. Det skal ikke præsenteres som træning – så stejler børnene bare. De har brug for at vide, at der skal ske noget andet, end der plejer – men også at det er noget fedt og sjovt. Og i starten er det jo netop ”bare” løbe-gå-træning pakket ind som dåseskjul, fangeleg eller andet, hvor de ikke opdager, at de rent faktisk er begyndt at løbe.
Efter noget tid kan man så begynde at indføre længere strækninger, hvor der bliver løbet. Men det skal, ligesom almindelig begyndertræning for voksne, ske gradvist og stille og roligt.

Hvordan strukturerer jeg turen?
Jeg bruger selv det pædagogiske snyde-trick med at give børnene chance for selv at bestemme, hvor de vil løbe hen. Jeg fortæller, hvor mange minutter jeg gerne vil have, de skal løbe – og så må de selv bestemme, hvor de vil løbe hen. Nogle dage må man så finde sig i, at man løber rundt på et lille område. Men vi skal jo huske, at vi har at gøre med børn, der har svært ved at overskue både løbeturen og det geografiske område, den skal foregå i. Det forvirrer dem tit – og derfor er det 100 gange federe for dem selv at skabe rammen ved at bestemme, hvor de gerne vil løbe/gå.

Skal vi så bare løbe og løbe?
Nej, det er jo noget, der skal bygges op som beskrevet i starten. Børn kan ret hurtigt bliver trænet op til at kunne løbe 3 til 5 kilometer – men de skal liiiige igennem løbe-gå-fasen først. Efter et stykke tid kan man begynde at løbe regulære ture…

Hvordan fastholder vi motivationen?
Det handler om at fastholde det legende element og om at lade barnet få en del af ansvaret for træningen ved for eksempel at give dem lov til at bestemme, hvor træningen skal foregå. Og så handler det om at hjælpe barnet til at se og mærke, at træningen giver noget: Ro, styrke, energi – eller hvad det nu giver. Så det handler om at tale med barnet om, hvad træningen giver…

Skal børnene ud og have særligt løbeudstyr eller er almindelige gummisko gode nok at starte med?
De behøver ikke særligt løbetøj i starten – og man kan også vente med ”rigtige” løbesko til man når til det punkt, hvor de kan løbe over 3 kilometer i træk. De vejer jo ikke så meget, så de får ikke skader af at løbe-gå…

Hvorfor det er godt for (især) børnene at løbe?
Løb giver generelt styrke og ekstra energi. Og så frigiver det en masse gode hormoner, der især er vigtigt for alle med adfærdsforstyrrelser. Træningen gør også børnene trætte på den gode måde – hvilket i mange tilfælde betyder ro – både for barn og forældre. Eksempelvis kan det være med til at gøre søvnen bedre.

Hvad sagde jeg? Gode brugbare tips fra Morten. Og du får e-bogen i morgen. Jeg lader nemlig batterierne op med familien i sommerhuset. Med vandpjask i haven, aftenbad i fjorden, kølig hvidvin mens jeg skriver dette og en hel masse dejlig sol på mine skønne unger.

Skriv et svar