Omtale af Bag facaden – at være dreng med autisme

bag facaden

Mads G. Hansen har gjort os en tjeneste. Han har nemlig skrevet en bog om hvordan det kan være at få en autismediagnose, mens man går i skole. Hans fortælling kan bruge som indgangsvinkel til mange af de børn og unge som bliver diagnostiseret i løbet af deres skolegang og måske oplever at skulle skifte skole. Jeg siger ikke, at Mads skriver, hvordan det er for alle. Han har skrevet sin egen historie – men som med så mange andre personlige beretninger, kan den åbne til en samtale. Den kan være et udgangspunkt for en samtale om hvordan det føles. Den tilbyder nogle ord. Nogle situationer. Nogle oplevelser som er gældende for diagnosticering.

Bogen giver et blik ind i en ung drengs sind – og jeg slugte bogen på én dag. Ikke kun fordi den er hurtigt læst, men fordi jeg ville vide hvordan det gik med Mads. Hvordan det gik med diagnosen, med skolen, derhjemme. Man får lyst til at lære Mads at kende og bogen giver et fint indblik – også fordi den er krydret med en række digte han har skrevet. Hans blik for detaljer er slående og for en stund for vi lov til at se verden med Mads’ øjne.

Jeg er meget imponeret over bogen – især når man tager i betragtning, at han kun er 16 år. Han fik diagnosen infantil autisme som 14-årig og beskriver i bogen tiden før, under og efter diagnosen.

Jeg håber, han vil skrive flere bøger og fortælle mere om hvordan han har det. Det er vigtig viden – ikke kun for børn som går igennem det samme, men ikke mindst også for forældre og undervisere.

Tak fordi du har skrevet bogen, Mads. Jeg håber, at rigtig mange vil læse den. Og hvis nu nogen unge autistiske mennesker læser bogen – vil I så ikke nok skrive en kommentar om, hvad I synes om bogen? Det vil jeg meget gerne vide.

Du kan blandt andet købe bogen her.

[Indeholder reklamelink. Udgivet første gang 2. maj 2014. Redigeret juli 2018.]

47 thoughts

 1. Lyder spændende – den vil jeg gerne vinde 🙂
  Det har manglet længe, så stor tak til Mads G. Hansen.
  Håber den også vil blive brugt i “den nye folkeskole” i disse inklusionstider.- så lærer & elever (og forældre) bedre forstår en evt. anderledes reaktion.

 2. Det lyder som en fin bog som man kan blive klogere af at læse. Det er altid berigende at læse en individuel fortælling og dermed se ind i en verden der kan være svær at forstå. Mads’ bog vil jeg derfor rigtig gerne læse.

 3. Den vil jeg også gerne vinde. Min søn fik en autismediagnose for et år siden, da han gik i 0. klasse. Det må være hårdt først at få en “afklaring” som 14-årig.

 4. Tak for anmeldelsen af bogen. Jeg laver kurser for forældre til børn og unge med en autismediagnose, og denne bog bør helt sikkert indgå i mit oplysnings-materiale til forældrene.

 5. Hej Kathrine Jeg synes det lyder som en spændende bog – den vil jeg gerne vinde. Jeg har lige læst På begge sider af bordet. af Linda Mortensen – det er ret interessant læsning også , kender du den?

 6. Glæder mig til at læse den. Jeg må eje den uanset om jeg vinder eller ej 😉 Fantastisk når vi får chancen for at se verden fra en autists perspektiv. Og ja, netop for at blive klogere som forældre, undervisere, pædagoger m.fl. så vi kan støtte disse dejlige mennesker bedst muligt 🙂

 7. Jeg kunne godt tænke mig at vinde den bog. Har selv to børn med autime, en pige på snart 15 og en dreng på snart 13. De har begge fået deres diagnose inden for de sidste par år.

 8. Er i gang med at læse: I morgen var jeg altid en løve som måske ligner Mads bog lidt. En fortælling om at være en del af det psykiatriske system og komme ud på den anden side som det mennesker man nu engang også er. Så klart – jeg skal da reserveret bogen på biblioteket
  med det samme 🙂

 9. Jeg lægger også lige billet ind på at vinde bogen.
  Tænker at jeg kan få glæde af lidt indblik i det autistiske styresystem, på samme måde som din Alfred er i stand til ind imellem.

 10. Det lyder bestemt til st være en vigtig bog 🙂 tak fordi du gjorde mig opmærksom på den 🙂

 11. Det er altid spændende, når der udgives litteratur skrevet af personer, som har en diagnose indenfor autismespektret. Det er så lærerigt for os der har personer med autisme tæt på os – fagligt og/eller privat 😊. Det er bestemt en bog jeg gerne vil læse 😊.

 12. Åh, den vil jeg så gerne læse! Jeg håber, at jeg vinder den, men det skal ikke forhindre mig i at læse den, hvis en anden vinder den. Jeg er så glad for “Derfor hopper jeg”, fordi jeg føler, at jeg ser en flig af hvordan autismen ser ud indefra.
  Jeg får et sneak peak på, hvordan det føles for min søn, og så kan jeg bedre hjælpe ham.

  Tak for en fantastisk blog med masser af gode tips og spændende lørdagslinks 🙂

  Gitte K

 13. Tak for altid aktuel og spændende nyheder. Sådan en bog vil være oplagt at læse- det giver altid mening at få den berørtes syn på sagen og ikke kun forældrenes. Tænker den kan give viden som er god at have

 14. Rigtig god ide, Mads. Min søn fik først diagnosen som 18 årig. Det er svært at acceptere i den alder. Jo før det bliver diagnosticeret jo bedre. Glæder mig til at læse bogen.

 15. Hej…er pædagog og har i flere år arbejdet med mennesker med autisme. Jeg vil meget gerne læse bogen og forhåbentlig få endnu større forståelse for de mennesker, jeg er der for i hverdagen.
  Håber, jeg er heldig at vinde…og hvis ikke så tror jeg bestemt, at jeg må købe bogen 🙂
  Venligst Janne

 16. Nøj den lyder spændende og er da helt sikkert en bog jeg meget gerne vil vinde ☀️

 17. Det vil jeg da gerne ha fingre i. Måske jeg kunne blive lidt klogere på min 10 årige søn, der fik diagnosen som 3 årig.

 18. Ja tak, jeg smider også lige et lod i plujen 🙂 . Tak fordi du har lyst til at dele ud af tanker og viden!

 19. Den vil jeg meget gerne læse, har en dreng på 11 år der fik diagnosen atypisk autisme som 8 årig, der findes så meget om autisme skrevet af fagpersoner med meget lidt skrevet af børn med diagnoser.

 20. Den vil jeg gerne vinde og bruge i mit job som pædagog på en skole for autister !! 🙂

 21. Lyder spændende og hvor er det en fantastisk gave for os at en autistisk dreng vil gøre sig den umage at skrive en bog. Vil meget gerne vinde bogen, da jeg selv har b dreng på 16 år med asperger og bekymringerne for hans fremtid er være at holde i skak

 22. Intet er så autentisk som når det kommer ud af munden på den der selv gennemlever den omtalte situation.

 23. Bliver så glad- det at få et indblik i, hvordan det opleves/ føles at være et menneske med autisme, givet så meget til min dagligdag både arbejdsmæsdigt og privat😉

 24. Den bog ville være dejlig at vinde 🙂 Har selv en søn på 16 år, som fik sin diagnose som 12 årig.

 25. Den vil jeg virkelig gerne vinde. Jeg er forholdsvis ny lærer på en specialskole for autister, og ville elske at bruge den i min 6.klasse, på deres svære vej mod en diagnoseforståelse.

 26. Den vil jeg da helt vildt gerne vinde i håb om at komme til at forstå min 11 årlige søn med autisme bedre.

 27. Som pædagog i en STU klasse for unge med autisme og ADHD, glæder jeg mig så meget til at læse bogen og jeg har en forventning om, at læse den sammen med nogle af eleverne. Så jeg vinder gerne…

 28. Har lært mere om særlige menneskers syn på verden gennem litteratur end gennem de utallige fagbøger jeg har læst, og mere end de mange særlige børn og unge jeg kender, har kunnet forklare mig. Prøv også at læse bogen “den mystiske hændelse om hunden i natten” af Mark Haddon, eller “Mr. Tourette og jeg” af Pelle Sandstrak. Krydser fingre for, at denne bog har lige så meget at tilbyde!

 29. Det er en bog som vores familie gerne vil læse og derefter låne den ud til andre som gerne vil gøre brug af den.vinder vi ikke køber vi den bare!

 30. Jeg skal helt sikkert læse denne bog. Jeg har selv autisme og holder meget af at læse andres bøger om autisme indefra 😀 Jeg har også læst “Derfor hopper jeg”. Den er også god.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.