Omtale af Mr. Autism

Kender du det, at en buffet er så lækker og indbydende, at du (næsten) ikke ved, hvor du skal begynde? Og at du faktisk har lyst til at prøve lidt af det hele, men alligevel også finder nogle favoritter, du vender tilbage til?

Sådan havde jeg det, da jeg læste Mr. Autism – det handler om at lytte. Det er samling af Demetrious Haracopos vigtigste artikler. De er indsamlet, redigeret og færdiggjort af hans datter, Carina, da han selv døde 28. december 2011. (Læs Informations smukke nekrolog, hvis du ikke kender ham.)

Artiklerne er ret forskellige i tilgængelighed – forstået på den måde, at nogen kan umiddelbart læses, som var de artikler i et medlemsblad som Landsforeningen for Autismes blad, mens andre er mere fagtunge artikler med litteraturhenvisninger osv.

Samlingen af på den måde forskellige artikeltyper viser det store spænd i Haracopos’ formidlingsevne. Han er – som han også kaldes i artiklen af Eva Isager – en amerikansk hvirvelvind. Der er med andre ord noget for enhver, om du så er forælder, pårørende, professionel eller selv har autisme.

Det sidste er selvfølgelig min påstand, men det er min klare opfattelse, at Demetrious også var meget vellidt af personer med autisme. Hans sympatiske menneskesyn stråler fra teksterne, så jeg måtte tage mig selv i at sidde og nikke, mens jeg læste. Nikke og føle at hans død er et stort tab for autismeforskningen og for alle dem, der var så heldige at kende ham.

Nogle af de artikler, der ramte mig som mor til en dreng med autisme dybest, var måske naturligt nok artiklerne som fremhævede vigtigheden af at inddrage forældrene.

Jeg har også med stor interesse læst hans artikler om seksualitet – et emne der i den grad er behov for større fokus på. Der er flere artikler om emnet, der gribes an fra forskellige vinkler. Men efter at have læst dem, føler jeg mig bare en lille smule klogere på det store og svære emne.

En bog du kommer videre af
Nogle af artiklerne er skrevet i samarbejde med andre fagfolk og litteraturlisten bagerst i bogen er en sand guldgrube, hvis du har lyst til at komme dybere ned i stoffet. Men nogle af de artikler, der især greb mig om hjertet, er dem der gengiver samtaler med personer med autisme. Det er så brugbart som forælder at få dette indblik – og jeg er dybt taknemmelig for alle dem, der har delt deres tanker med Demetrious, så han kan dele dem med os andre.

Der er artikler, man har lyst til at give til knap så forstående fagfolk eller andre man som offentlig familie støder på. Der er artikler, man vil have lyst til at vende tilbage til.

Hvad er ABA og TEACCH?
En artikel jeg også gerne vil fremhæve er en fin gennemgang af hhv. ABA og TEACCH. Den forklarer centrale elementer i begge tilgange og laver en fin og brugbar sammenligning.

Hvis jeg skulle efterlyse noget i bogen, så er det måske en kort introduktion til artiklerne, da de kan fremstå fragmenterede. Men så har jeg altså også mine redaktørbriller på. Jeg synes, det er en rigtig god bog – eller nærmere artikelsamling, der er meget læseværdig.

[Redigeret marts 2018. Udgivet første gang 13. august 2013]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.