To the land of Autism Speaks

I dag tager jeg til New York med min bror. Vi har planlagt turen længe – og det er nærmest unødvendigt at fortælle mig at jeg glæder mig til en uges vokseferie. Det er også unødvendigt at fortælle, at jeg kommer til at savne dem derhjemme en helt forfærdelig masse.

Jeg følger en masse amerikanske blogs, som du nok kan fornemme ud fra mine lørdagslinks. Derfor kender jeg en del til Autism Speaks og især til den modstand,der er mod organisationen – især fra autistisk side. På den ene side kan vi jo være ligeglad når vi sidder her i Danmark – men det synes jeg så på den anden side ikke at vi kan. Jeg er ikke ligeglad. Derfor har jeg det også rigtig svært med, at det cykelløb, vi skal deltage i, har en Autism Speaks stand på expoen, hvor vi skal hente startnummer. Det kunne godt tænkes at jeg skal have mig en lille snak med dem…

Der er en vigtig pointe i at ikke al opmærksomhed er god opmærksomhed. Blot fordi en organisation sætter fokus på autisme, er den ikke nødvendigvis til gavn. Ganske kort kan min modstand mod organisationen koges ned til følgende:

  • Autism Speaks bruger en meget skræmmende retorik. De omtaler bl.a. autisme som en epidemi og en krise.
  • De har ingen autister højt placeret i organisationen. John Elder Robison har bl.a. forladt organisationen efter udmeldingen i ovenstående link.
  • De bruger meget få af deres enorme midler til reelt at gøre en forskel i den autistiske verden. (Og her piner det mig at jeg ikke kan finde den dokumentation jeg tidligere har set om emnet, så jeg håber du vil tage mine ord for gode varer.)

Det er godt, at vi ikke har en lignende organisation herhjemme. Men derfor er det alligevel vigtigt at vi holder os for øje dels hvordan vi omtaler autisme og autister – men også at vi husker at lytte. Det gælder i særdeleshed i Landsforeningen Autisme. Måden vi behandler voksne autister på, er en indikator for hvordan vores børn vil blive behandlet når de bliver voksne. Og der er ingen tvivl om at det kan gøres bedre.

De kommende dage byder på tilbageblik – og en anmeldelse med lodtrækning på fredag d. 2. maj. Vi ses på den anden side!

New York
Jeg har været der før – her i selskab af to seje damer. Den ene lidt mere mobil end den anden…

 

Skriv et svar