Verdens ende

Jeg er vokset op nær Verdens ende. Det var sådan et dragende navn for et sted, der slet ikke var så farligt som det lød. Men når man kørte gennem skoven, op ad den stejle bakke, så lignede det helt bestemt at du nu var ved Verdens ende og at vejen sluttede – sådan ud i luften. Men på den anden side af Verdens ende – når du kørte videre – åbenbarede sig den smukkeste udsigt. Marker, træer og smukke Arresø.

Jeg har tænkt over det med Verdens ende. At vokse op nær et sted med så dramatisk et navn. At køre over stedet igen og igen. Se det skønne komme til syne.

Autisme er ikke verdens ende. Det understreger jeg gerne igen og igen. Autisme har ingen begyndelse og ingen ende. Det er et spektrum, og der er nærmest tale om autismer, da profilerne er lige så unikke, som de personer, der har diagnosen. Hvis dit barn har fået en autismediagnose, er det ikke verdens ende – selvom det måske kan føles sådan. Du skal videre – du skal over Verdens ende og se det smukke, som venter på den anden side.

Jeg vil altid elske Verdens ende. Altid huske det lille gys i maven, når vi kom kørende i den røde 2CV og kunne se at nu – nu endte vejen. Huske den forventede glæde over, at vejen og verden ikke endte – og udsigten glemmer jeg heller aldrig. Indtrykkene fra barndommens land står tydeligt. Ikke kun for mig, men for de fleste. Derfor må vi give de bedste indtryk og aftryk hos de mennesker, vi har æren af at kende, mens de er børn. Om det så er egne børn eller andres. De skal ikke kun have håbet om, at der er noget efter enden – de skal have oplevelsen af, at håbet lever og at der er noget – smukkere – på den anden side.

phonto

4 thoughts

 1. Lige sådan havde jeg det, når vi drejede ned ad grusvejen mod sommerhuset. For enden lå der i gamle dage en mørk granskov. Men på den anden ende gemte sig strandet, vandet, det åbne.

 2. Hej
  Min søn leder efter bakken i Danmark som hedder “verdens ende”

  Er det et officielt navn på denne din bakke?
  Og hvor ligger den præcist?
  Vi talte om det var den bakke fra Kregme mod Frederiksværk?
  Hilsen Helena

  1. Hej – jeg ved ikke om det er det officielle navn, men vi har altid kaldt det Verdens ende, når man kommer kørende ar Arresødalvej mod Vinderød fra Hillerødvejen. Jeg ved ikke om vejen stadig er åben, men mon ikke det også kan opleves gående eller på cykel.
   Mange hilsner Kathrine

   1. Tak for dit svar Kathrine ☺️
    Min søn er også autist. Hans lærer har fortalt om den bakke 😉
    Og hver gang vi kommer til en stor bakke for tiden…. Taler han om den❤️

Skriv et svar