Life, animated – på det store lærred

Nogle gange er det rart med en stor fortælling. En fortælling om hvordan nogle (næsten) helt almindelige mennesker får foldet deres liv ualmindeligt ud. Hvordan håbet først svinder for derefter at vende tilbage med fornyet styrke. Sådan en kleenex-historie. Helst også noget med børn og fantasi og den svages kamp mod alt det store og stygge.


Sådan tror jeg filmen Life, animated er – en lige i hjertet fortælling. Et blik ind i en familie. En historie om en dreng som via sin kærlighed til Disney universet kom i kontakt med omverden igen – fordi forældrene forstod at det var den måde kommunikation gav mening for ham på. Det var hans håndsrækning til dem, som de formåede at gribe.

Jeg skrev faktisk om historien tilbage i 2014 – læs her (spækket med links til artikler og et sødt billede af Alfred).


Så jeg har læst om bogen bag filmen – og du kan læse mere på hjemmeside, og jeg overvejer stærkt at købe bogen for at få det hele med. Historien taler meget til mit sprog-hjerte.

Det, jeg er mest spændt på, er om filmen falder i den fælde, der går på at lade den handicappede være den evigt gode helt som viser os alle hvordan verden er – en slags rosenrød sødsuppe fortælling, som oversvømmer med en forenklet personfortælling. Det håber jeg ikke. Jeg håber Owen, som drengen/den unge mand hedder, får lov til at være helt sin egen. Men jeg tager kleenex med – for jeg er sgu lidt blød i det alligevel – og nogle gange har jeg også brug for en særlig helt.

Men grundlæggende synes jeg der er brug for flere autistiske fortællinger – flere film. Mere end Rainman. Mere som En anderledes dreng, Ben X og andre fortællinger.

Jeg skal se Life, animated med autismekyndige veninder på søndag i Gloria (som med sin overskuelige størrelse er en ret autismevenlig, men måske lidt overset biograf lige ved Rådhuspladsen).

Den har premiere torsdag 20. oktober 2016 over hele landet – men skynd dig at se den, da den ikke er så længe på plakaten.

Se traileren her:

One thought

Skriv et svar