Søvnbriller ekstra

Kan I huske da der blev testet søvnbriller på bloggen? Jeg har lige en ekstra ‘anmeldelse’ i ærmet, som du ikke skal snydes for. Og hvis du sidder og tænker – “søvnbriller? Hvad pokker er det?” Så kan du lige smutte forbi Melamedic, som laver brillerne, og læse mere om dem. Og nej, jeg har ikke fået noget for at formidle brillerne til testerne – det er ren service.

D søvnbrilletest

 

Her skriver D’s mor om deres brilletest:

Baggrund

D er 61⁄2 år, går i skole, har Aspergers og ADHD.

D har altid haft søvnproblemer, der i sær viser sig som vanskeligheder med motorisk uro, opkøren, snak og tankemylder ved indsovning men også ved jævnlige opvågninger om natten, hvor han i bedste fald nøjes med at vække den ene forælder, der sover sammen med ham, og D selv falder i søvn hurtigt. I værste fald vækker D hele familien med nedsmeltninger, der kan vare i timer.

D får ikke medicin, men der er tale om omstart af Melatonin. Vi har i årevis haft god søvnhygiejne og faste sovetider, og vi har afprøvet vægtdyner, børesteprogram osv. I forbindelse med eventuel opstart af Melatonin har vi to gange inden for det sidste halve år lavet søvnregistreringsskemaer, der viser en gennemsnits indsovningstid på 1 timer og 50 minutter (det er fra lys er slukket, til han sover).

Søvnbrillerne er blevet afprøvet i ca. 8 uger.

Selve afprøvningen

I de første 5 uger brugte D brillen 1 time før sengetid hver eneste aften. D kommer i seng kl. 18.30 hver aften uanset hverdag og weekend. I de første 2 uger så vi ingen forskel. Efter uge 3 og frem til 5. uge lagde vi mærke til, at der var cuttet et kvarter af indsovningen. Et kvarter er desværre ikke så meget i vores hverdag, så vores umiddelbare tilbagemelding efter 5. uge ville have været, at søvnbrillen ikke havde nogen større effekt, at der blot var en lille bitte fremgang.

Men… efter 5. uge, hvor forsøget egentligt var slut, prøvede jeg at give D brillerne på 11⁄2 time før sengetid, og så begyndte der at ske noget. Efter tre dage havde vi fået cuttet 40 minutter af D’s indsovning. Det vil sige, at det nu tager gennemsnitligt 65 minutter mod de tidligere 1 time og 50 minutter for D at falde i søvn.

Dette mønster har holdt siden, så vi er rigtigt glade for brillerne og benytter dem dagligt!

D har lige så mange opvågninger midt på natten, som han plejer, og han sover lige så længe som han plejer. Han virker ikke mere veloplagt om morgenen, men han får 40 minutters ekstra søvn. For D, der hurtigt udtrættes og der er på overarbejde store dele af dagen, er dette godt.

Den udmattende del af indsovningsfasen er der desværre ikke cuttet ned på: der er fortsat lige stor motorisk uro, opkøren og kamp i starten af indsovningen, og der er tillige det samme tankemylder og snakken.

Det er det stille tankemylder, der cuttet helt ned: D ligger ikke og raller regnestykker af mere og perioden, hvor han lå helt stille, mens man nærmest kunne høre hvordan tankerne kørte rundt er der ikke længere. Så brillerne har bevirket, at han går fra snak til søvn meget hurtigt.

Bonusinfo”

Vi ”solgte” brillen til D ved at fortælle, at det var seje heltebriller, der i løbet af 30 dage ville få ham til at sove bedre, og at Alfred (ham med puppen) også skulle afprøve dem…

Det holdte i to aftener, og så syntes han, at brillerne var irriterende at have på, og at lyset var et andet. Det krævede en del overbevisning og overtalelse, og jeg skulle nær bestikke ham med en Skylander figur, men det lykkedes med lidt brok i de første uger.

Efter 3. uge har brillerne været godkendt som en naturlig del af aftenritualerne. Det vigtigste i forhold til at få D til at blive ved med at afprøve brillerne var, at han forinden afprøvningen havde forstået reglen; at når han havde indvilliget i at afprøve dem, måtte han ikke bare stoppe. Brillerne blev herefter ikke længere kaldt heltebriller men søvnbriller, for han forstod formålet og oplever i øvrigt selv, at det er et problem, at han har svært ved at falde i søvn. Motivation, forståelse og medansvar har med andre ord været netop det, der har virket for, at min dreng tog brillerne til sig.”

Skriv et svar