Anmeldelse og giveaway: Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom

Her kan du læse min anmeldelse af bogen – og til sidst kan du læse hvad du skal gøre for måske at blive den heldige vinder af et eksemplar. (Tilføjet 20.7.14: Lodtrækningen har fundet sted.)

Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom

Kender du det? Du møder nogen og i løbet af ingen tid får de dig til at føle dig godt tilpas. Du slapper af, lytter til deres historier – føler dig både klogere og underholdt og ikke mindst set – sådan lige i øjenhøjde. Når du har været sammen med dem, går du hjem med en følelse af, at de udfordringer du har – dem kan du godt klare. Du vil måske endda tage dem med et smil – en gang imellem – og du vil komme i tanke om noget din nye veninde fortalte og tænke hvordan det du oplever både minder om det hun har fortalt og alligevel er helt din egen historie – som også er unik og fantastisk i al sin rodede hverdagsagtighed.

Sådan havde jeg det, da jeg læste Kristi Sakai’s bog ’Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom’. Det var som at flytte ind hos hendes familie – få lov til at komme med rundt og opleve både det søde, sjove og det knap så festlige – og ikke mindst få hendes gode råd og tips uden på nogen måde føle at hun var bedrevidende (selvom hun helt sikkert ved bedre end jeg gør). Det er i den der rare øjenhøjde som man oplever hos gode veninder sådan lige over kaffekruset i køkkenet.

En autistisk familie
Kristi ved helt sikkert en masse om at leve i en familie med Aspergers syndrom. Alle hendes tre børn (to drenge og en pige) har Aspergers syndrom. Men bogens fokus er ikke så meget på køn – eller på det at have flere børn med diagnoser. Hun husker også at få neurotypiske (uden diagnose) søskende med. Men hendes fokus er som titlen antyder familien – og det kan jeg godt li’. Som jeg f.eks. ser vores familie, så er vi også en familie med Aspergers syndrom. Vi er en familie med autisme. Det er ikke kun noget der angår Alfred. Det er ikke noget han er alene om og vi andre står i en anden gruppe. Vi er én gruppe. Vi er en familie. En autistisk familie.

Det helt praktiske
Der er naturligvis også en lang række praktiske råd i bogen, som er lige at gå til. Ikke at der som sådan er noget nyt under solen, hvis du har været i det autistiske miljø et stykke tid – men det er altid godt at få slebet redskaberne. Især kan jeg godt li hendes måde at inddrage opsamling på. Altså at man evaluerer når man har oplevet noget – f.eks. en tur i supermarkedet som enten gik godt og efter planen eller ikke gjorde det. Det handler ikke om skyld eller skam, men om hvad der skal til for at det bliver bedre en anden gang.
Det glæder mig også, at hun kommer ind på hvordan det er når et barn slår sine forældre. Det gør Alfred af og til, når han er ekstremt presset. Det er et ømtåleligt emne, men Kristi kommer fint omkring det.
Som den betænksomme veninde hun er, sørger hun også for at understrege det du godt ved, men som bare er så hulens svært – at huske dig selv. Det kan ikke understreges nok at selvom vi har børn som har brug for ekstra omsorg, opsyn og opmærksomhed, så må og skal vi ikke glemme os selv. Det er klassikeren med iltmasken i flyet – du skal selv tage den på, før du hjælper andre.

Kristi kommer også med nogle gode opfordringer, som jeg lige vil bringe videre – sådan som en slags smagsprøve.

”Oplev deres fantastiske passion. Mange mennesker brænder ikke for noget specielt og finder heller ikke enorm glæde og tilfredsstillelse i deres liv. Vores børn ved derimod ofte, præcis hvad det er, der driver dem – deres særinteresse. De er meget lidenskabelige, når de bruger tid på denne. Den kan hjælpe dem til at leve et utroligt tilfredsstillende liv, som mange neurotypiske kun kan drømme om. At være vidne hertil er både inspirerende og smittende. Nyd det, og brug det derefter til at hjælpe dit barn med at finde vejen til en beslægtet karriere. ”

Positiv og fint tilpasset
Bogen er fint tilpasset til danske forhold af Anne Skov Jensen, som selv har Aspergers syndrom, ADHD – og to børn med Aspergers syndrom. Der er visse steder hvor man bemærker den amerikanske(?) tendens til at tænke i medicin og terapi – men som mange af jer sikkert kender, så er autisme sjældent den eneste diagnose, så at have børn der også får medicin er måske ikke så underligt endda. Sprogligt er den en fornøjelse at læse – og jeg indrømmer gerne at jeg slugte den. Men fornemmelsen af at sidde i stuen med en kop kaffe og høre på Kristis fortælling, vil sidde i mig længe – og jeg vil ret sikkert tage mig selv i at tænke ’Hvad ville Kristi gøre? ’ hvis jeg stod i en umiddelbar håbløs situation – eller skulle vælge mellem at smække benene op i sofaen eller svinge støvsugeren.
Jeg kan godt li’ den positive tone i bogen – at det ikke behøver at være så surt og stramt. At der er en masse du kan gøre for at få et dejligt liv. Det er faktisk noget af det vigtigste bogen gør – giver håb og mod. Det er der nemlig altid brug for mere af og det er en dejlig fornemmelse, når man har læst bogen og sidder tilbage med følelsen af, at det nok skal gå alt sammen. For det skal det.

Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom bliver også anmeldt (og givet væk) hos Autisme-mor og Flikflakfamilie.

Sådan vinder du bogen
De flinke folk fra forlaget Frydenlund (og Anne Skov Jensen) har givet mig tre bøger, som jeg kan dele ud. Det vil som altid foregå ved simpel og tilfældig lodtrækning. Så for at komme i betragtning skal du blot skrive en kommentar til dette indlæg her på bloggen senest tirsdag d. 29. juli 2014. (Lodtrækningen har fundet sted og vinderne har fået direkte besked)

Du kan bl.a. købe bogen hos Spektrumshop.dk – den koster 269 kr.

 

[Og nej, jeg får intet for at omtale eller udlodde bogen – andet end mit eget eksemplar af bogen. Jeg er bare glad for at kunne dele ud af anmeldelser og anbefalinger af bøger, som kan gøre en forskel for din hverdag – og dermed for din familie.]

78 thoughts

 1. Denne bog, er et stort ønske til vores familie, med 2 børn som har Aspergers syndrom. Fortsat god sommer :-).

 2. Som altid en god og grundig anmeldelse som giver lyst til at læse bogen. Og ikke mindst med nysgerrighed på at kunne lærer noget mere om hvordan man kan optimere forholdene i egen familie😄

 3. Det lyder som en rigtig god og inspirerede bog. Den vil jeg meget gerne læse og blive lidt klogere på de dejlige mennesker, der har Asperger 😍

 4. Bogen lyder rigtig god og lærige. vi kunne godt bruge den, da vi lige har fået dianogsen autisme på vores søn.Kunne godt tænke at læse noget mere om autisme.Håber på at vinde den. Hvor kan man købe de bøger?

 5. Det er noget vi kunne bruge i vores familiekollektiv med far, mor, mormor og og 2 børn, den ene med bl. a. Asperger.

 6. Som mor til en fantastisk dreng på 13 år, der lige har fået stillet as-diagnosen, kunne jeg godt tænke mig at blive klogere på, hvordan vi kan få en bedre hverdag i vores familie på 5:-)

 7. Hvor ville jeg være glad for at kunne give min datter den bog, og selv få lov at “låne” den, så min forståelse kun kan blive bedre i forholdet til min lille familie med autisme
  M.v.h. mormor

 8. 1000 tak for endnu en god, dejlig og objektiv anmeldelse af endnu en bog jeg rigtigt gerne vil eje og læse.

 9. Tak for anmeldelsen. Den bog kunne jeg da godt tænke mig at vinde – som far der selv har aspergers og har to børn med samme diagnose.

 10. Hvis jeg skulle være den heldige, vil jeg give bogen til min søn og hans familie. De har 5 børn, det ene barn med infantil autisme. 😊😊😊😊😊

 11. Tak for anmeldelsen! Det lyder helt klart som en bog, vi kunne bruge i vores familie med en 10- årig dreng med autisme.

 12. Også mig – som mor til en 6-årig der lige har fået diagnose, suger jeg til mig af alt!

 13. Den skal jeg læse 🙂 Og det, du skriver i din anmeldelse angående at være en familie med autisme satte nogle tanker i gang. For det er jo så rigtigt 🙂

 14. Dejligt med en bog der indgyder tro, håb og optimisme. Vi slås også med det ømtålelige/pinlige/tabu-agtige emne når børn slår deres forældre. Vores dreng på 7 er allerede 142 cm og har autisme og er meget udadreagerende både hjemme og i skolen. Vi vil så gerne hjælpe ham og hele familien til at være i sådanne rammer at verden ikke vælter for ham. Det lyder til at den bog ku gi noget god inspiration til et bedre familieliv. P.S. Tusind tak for at vi må følge med i dig og din familie, vi får meget inspiration derfra 🙂

 15. Åh den vil virkelig gøre glæde her. Med to diagnose børn og tre små i alt herhjemme, hænger hverdagen bare ikke sammen. Går hjemme for at kunne tage vare på især mellemste, de dage hun ikke magter børnehaven, så ku være skønt at kunne bruge tiden på at læse noget, der samtidigt ku lære os noget ♡ bedre hverdag ja tak !

 16. Hvor rigtigt beskrevet – at vi er en familie med autisme!
  Og det lyder klart som en bog jeg gerne vil læse :o)

 17. Det er en fantastisk bog. Jeg har lånt den på biblioteket, og kunne jeg få et eksemplar som var helt min egen ville det være super skønt, den kan tåle at blive læst flere gange, også som opslagsbog 🙂 Tak fordi du anbefalede den 🙂

 18. Åh.. Den ville jeg rigtig gerne læse. Og låne ud til andre der kunne have glæde af at læse den.
  Krydser for alle, inkl. mig selv.
  God sommer! <3
  Mia CA

 19. Jeg arbejder som Støttepædagog og tænker at denne bog vil være go at kunne anbefale til forældre jeg møder i mit arbejde.

 20. Ville elske at læse bogen for bedre at forstå min nevø og familie, for os udefra er det godt nok nogle gange svært at vide hvordan vi bedst kan hjælpe en aspergerramt familie …

 21. Den bog ser virkelig interessant ud… lige én jeg må há næsen i.Både privat hvor jeg har en bror som har asperger, og i mit daglige arbejde som pædagog. Pt. læser jeg om inklusion i daginstitutioner- så denneher bog vil være oplagt læsestof efterfølgende 🙂

 22. Hej. Den bog gad jeg godt læse…. og dele med mine super kollegaer på sydbyskolens specialafdeling i Næstved, hvor vi har ca. 130 børn med bl.a aspergers, andre autisme diagnoser og andre handicaps.

 23. Kender en familie som lige har fået diagnosen på en af deres 5 drenge så de kunne ha meget glæde af bogen:-)

 24. Har held i kærlighed – og har været heldig at få en fantastisk og unik datter med ASF. Håber, jeg også har held til at vinde bogen 😉

 25. Den vil jeg så gerne vinde 🙂
  (Jeg kan ikke huske om jeg har skrevet her før – beklager hvid det er)

 26. Tak for en spændende facebookside og blog. Som faster til en skøn aspergerdreng er det skønt at få input på den måde, og det lyder også til, at bogen kan være relevant læsning for min nevøs bedsteforældre og mig – det er jo ikke kun forældre, der har glæde af den 🙂

 27. Jeg er pædagog i k-klasser og ikke en “autisme-familie” Men jeg og mine kollegaer vil altid have gavn af at kunne få et endnu større indblik en sådan families hverdag. Jeg oplever ofte rådvilde forældre, så måske kunne det være en hjælp også at låne bogen ud til dem.

 28. Den ville jeg virkelig gerne læse , har for nyligt fået diagnose på min 4 årige og ved stort set intet om det, familien hænger ikke sammen og er totalt præget af den ene af mine pigers vanskeligheder, hun har det virkelig svært og børnehaven er også på bar bund. ville give dem bogen efterfølgende.

 29. Min søn på 9 fik diagnosen i maj, så bogen ville helt sikkert være en stor hjælp til vores hverdag ❤️

  Go sommer ☀️

 30. Jeg er alenemor til to skønne drenge med Aspergers…
  Jeg ville elske at læse denne bog, da pe

 31. Fin anmeldelse. Vil meget gerne eje den bog, og efter at jeg har læst den, vil mormor blive ‘tvangsfodret’ med citater, lige indtil hun får nok, og vil læse selv, så hun måske kan få et fornuftigt forhold til min datter igen, lidt som da hun var yngre og livet var noget lettere for både hende og mig

 32. Efter det jeg har læst indtil nu vil vi bruge den på det kommende søskendekursus. Det virker til at være en god og meget informativ bog. Hvornår Slutter konkurrencen? Er spændt på om jeg har vundet.

Skriv et svar